Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Celstraf in ontuchtzaak kinderdagverblijf Flevoland

Jan. R., de 51-jarige eigenaar van een kinderdagverblijf in het Flevolandse Ens, is veroordeeld tot 22 maanden cel wegens ontucht met kinderen. Hiervan zijn twee maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechter in Lelystad vandaag besloten, zo meldt de NOS.

Na de celstraf volgt een proeftijd van vijf jaar. De eigenaar is veroordeeld wegens het misbruiken van elf minderjarige kinderen in zijn opvang. De veroordeling is gedaan op basis van getuigenverklaringen van jonge meisjes die werden opgevangen in het verblijf. R. zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Het misbruik zou tussen 2008 en 2010 hebben plaatsgevonden. R. runde zijn verblijf samen met zijn vrouw. De slachtoffers het ontucht waren tussen de 5 en 8 jaar oud. R. zou in de jaren negentig bovendien zijn nichtje hebben misbruikt.

De man werd in december 2010 in zijn woning in Ens opgepakt nadat ouders van twee meisjes aangifte van misbruik hadden gedaan tegen R. Eind vorig jaar kwam hij vrij toen de rechtbank zijn voorlopige hechtenis schorste zodat hij aan een behandeling tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag kon beginnen.