Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Broeders aan de macht

In Kairo is het nieuwe parlement voor het eerst bij elkaar gekomen. Het wordt gedomineerd door de fundamentalistische partijen

Correspondent Noord-Afrika

KAIRO. De bebaarde mannen voor het Egyptische parlement lieten gisteren geen twijfel bestaan over de politieke aardverschuiving die hier heeft plaatsgehad. De aanhangers van de Moslimbroederschap en de salafistische Nour-partij waren massaal opgekomen om hun kersverse vertegenwoordigers te verwelkomen. Een jaar geleden was zo’n manifestatie nog in een politiecel geëindigd, nu zijn de fundamentalistische partijen het grootste machtsblok* in het parlement.

Saad al-Katatni van de Moslimbroederschap werd met een grote meerderheid verkozen tot de voorzitter van het nieuwe Egyptische parlement. De eerste zitting van het nieuwe parlement had plaats in allesbehalve ideale omstandigheden. De omgeving van het parlementsgebouw, vlakbij het Tahrirplein, is nog altijd een belegerde vesting, gevolg van de rellen van eind december, toen zeventien betogers werden gedood tijdens botsingen met leger en politie. Maar vooral is het de vraag welke macht het parlement zal hebben.

De betogers van het Tahrirplein zijn een nieuwe campagne begonnen om te eisen dat het leger op 25 januari, de eerste verjaardag van de opstand, de macht overdraagt aan het parlement. Het is kansloos dat dat gebeurt. Legerleider Mohamed Hussein Tantawi heeft altijd gezegd dat hij de macht alleen wil overdragen aan een gekozen president. In november, onder druk van straatprotest, beloofde Tantawi dat de presidentsverkiezingen in juni dit jaar zullen plaatsvinden, in plaats van in 2013. De Moslimbroeders gingen akkoord met dat plan en hebben sindsdien de handen afgetrokken van het protest.

Aan de linkerzijde is men bang dat de Moslimbroeders een akkoord hebben gesloten met het leger om de macht te delen en te zwijgen over het recente bloedvergieten door het leger. De Moslimbroederschap ontkent dat. „Wij respecteren en appreciëren het leger”, zei opperste gids Mohamed Badie vorige week op televisie, „maar de legerleiding zal zich moeten verantwoorden voor begane fouten.” Badie riep op om het protest tegen het militaire regime te staken.

De andere grote vraag is wat de fundamentalistische partijen in het parlement gaan doen met hun verpletterende overwinning. In principe staan ze samen sterk genoeg om te eisen dat Egypte een islamitische staat wordt. Maar hoewel de Moslimbroederschap een alliantie met de Nour-partij niet heeft uitgesloten, lijkt het erop dat de partij voorlopig verder wil op de gematigde weg die zij na de revolutie heeft gekozen.

De eerste test wordt het opstellen van een grondwet. Dat moet gebeuren door een vergadering, aangewezen door het parlement. De fundamentalisten zullen hun stempel willen drukken op de grondwet, net als het leger. Maar de Moslimbroeders spreken geruststellende taal.

Begin januari stelde de partij dat de grondwetgevende vergadering een weerspiegeling moet zijn van de samenleving in al haar aspecten. In haar eigen werkdocument voor de grondwet wordt Egypte omschreven als „een burgerlijke staat met een islamitisch referentiekader”. Subhi Saleh, een prominente Moslimbroeder, zei vorige week dat zijn partij niet wakker ligt van religieuze hervormingen. „Economische en politieke hervormingen zijn onze prioriteit.”