Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Brabantse Statenleden SP nemen ontslag na conflict

Twee Statenleden van de SP in Noord-Brabant dienen vandaag hun ontslag in bij de commissaris van de koningin. Ze doen dat na aanvaringen met partijgenoten en de fractievoorzitter.

De onvrede van Ellen Pauel en Ron van Zeeland was al langer bekend, binnen en buiten de eigen fractie. Zo stemden ze eind december tegen het natuurakkoord dat de provincie Noord-Brabant had gesloten met staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA). Mede door die tegenstem verwierp de provincie dat akkoord, zeer tegen de wil van Gedeputeerde Staten, waarvan de SP deel uitmaakt.

Ook meldden de twee zich afgelopen vrijdag ziek. Daardoor hoefden ze niet aanwezig te zijn bij stemmingen waarin de SP een opvallende ommezwaai bleek te maken. De partij stemde tegen een motie die ze zelf, met GroenLinks, eerder had ingediend. Die motie bepleitte een forse ‘bufferzone’ tussen veestallen en woningen. Maar het provinciebestuur zag er niets in.

Pauel noch Van Zeeland wil iets zeggen tot na hun officiële ontslag. Fractiegenoot Willemieke Arts zoekt de reden voor het vertrek in de „verziekte sfeer” sinds vier van de acht fractieleden tegen het natuurakkoord stemden. Fractievoorzitter Nico Heijmans dreigde daarna op te stappen. Ook hij zegt dat sindsdien „de spanning voelbaar” is binnen de fractie.

De SP, in landelijke peilingen op grote winst, worstelt in Noord-Brabant met bestuursverantwoordelijkheid op provinciaal niveau. De partij vormt samen met VVD en CDA Gedeputeerde Staten. Heijmans wil binnenkort een ‘heidag’ houden, samen met de Statenfractie in Zuid-Holland. Ook daar maakt de SP deel uit van Gedeputeerde Staten. Thema: ‘meebesturen, hoe doe je dat?’

Behalve in twee provinciale besturen, is de SP op diverse plaatsen met wethouders vertegenwoordigd in colleges van B en W. Dat lijkt de partij relatief gemakkelijk af te gaan. Zo was partijleider Emile Roemer wethouder in Boxmeer, zelfs enige tijd in een college met de VVD.

Op landelijk niveau wint de SP van Roemer aan aantrekkingskracht dankzij de rol van oppositiepartij. De SP steunt het kabinet niet op belangrijke punten als eurocrisis en pensioenakkoord. De eveneens linkse PvdA doet dat wel. Een groot deel van de winst die de SP in peilingen boekt, is afkomstig van de PvdA.