Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Bibi Dumon Tak krijgt prijs in VS

Schrijfster Bibi Dumon Tak heeft een Amerikaanse jeugdboekenprijs gewonnen, de Mildred L. Batchelder Award, voor Soldier Bear. Dat is gisteren in Dallas bekendgemaakt. Door de prijs wordt het boek nu in de VS uitgebracht. Het boek, verschenen in 2008 als Soldaat Wojtek, is volgens de jury „een humoristisch en bitterzoet verhaal over een weinig bekende episode in de geschiedenis”. Het is gebaseerd op het verhaal van een jonge beer die in de Tweede Wereldoorlog door Poolse soldaten mee op veldtocht werd genomen.

Dumon Tak werd in Nederland ook uitgebreid geprezen. De Amerikanen schrijven dat de beer Wojtek „lezers zal betoveren, zoals hij dat heeft gedaan met de Britse officieren die hem een officiële soldaat maakten in het Tweede Poolse korps”. De toekenning vond plaats op de vergadering van de Association for Library Service to Children, een organisatie die bibliotheken helpt kinderen te trekken.