Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Assange is terug. Met zijn eigen tv-show

WikiLeaks founder Julian Assange (L) speaks to the media after leaving the High Court in London on December 5, 2011 where he attended a ruling in his long-running fight against extradition to Sweden. Assange was on December 5 granted permission to apply to England's highest court in a final attempt to block his extradition to Sweden over rape allegations. AFP PHOTO / BEN STANSALL
WikiLeaks founder Julian Assange (L) speaks to the media after leaving the High Court in London on December 5, 2011 where he attended a ruling in his long-running fight against extradition to Sweden. Assange was on December 5 granted permission to apply to England's highest court in a final attempt to block his extradition to Sweden over rape allegations. AFP PHOTO / BEN STANSALL Julian Assange komt binnenkort op de buis. Foto AFP / Ben Stansall

De afgelopen jaren waren alle vragen voor Julian Assange. Maar nu gaat hij ze zelf stellen; in zijn eigen talkshow. De oprichter van WikiLeaks bespreekt “de wereld van morgen” met belangrijke politieke spelers, “beeldenstormers, visionairs en insiders van de macht”.

Assange, die al meer dan 500 dagen in Engeland in huisarrest zit wegens verdenking van aanranding en verkrachting, is in afwachting van zijn hoger beroep tegen uitlevering aan Zweden. Het was de laatste tijd relatief rustig rond zijn persoon. Maar blijkbaar gingen de handen weer jeuken.

‘Dit is een opwindende kans’

Assange:

‘In deze serie onderzoek ik de mogelijkheden voor onze toekomst in gesprekken met degenen die daar vorm aan geven. Gaan we richting utopie of dystopie en hoe kunnen we ons pad bepalen? Dit is een opwindende kans om de visie van mijn gasten te bespreken in een nieuw soort show waarin hun filosofieën en worstelingen worden onderzocht op een diepere en duidelijkere manier dan hiervoor is gebeurd.’

Wie moet Assange gaan interviewen? The Guardian geeft alvast wat suggesties, de lezers vullen aan. Assange zal snel met zijn gasten ‘de diepte’ in moeten, aangezien hij slechts een half uur per uitzending heeft.

Vanaf half maart op tv

De interviewserie verschijnt vanaf half maart op de tv. Het is nog onbekend op welke zender en in welke landen de show te zien zal zijn. John de Mol kan de serie hier aankopen.

EenVandaag maakte in december 2010 een portret van Assange: