Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Apple vangt bot: Galaxy Tab wordt niet verboden in Nederland

TO GO WITH AFP STORY BY GLENN CHAPMAN (FILES) A file photo taken on September 2, 2010 shows a woman holding an Apple iPad (L) next to a Samsung Galaxy Tab during the 50th International consumer electronics fair.Tablet computers and electronic readers promise to eventually close the book on the ink-and-paper era as they transform the way people browse magazines, check news or lose themselves in novels.AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
TO GO WITH AFP STORY BY GLENN CHAPMAN (FILES) A file photo taken on September 2, 2010 shows a woman holding an Apple iPad (L) next to a Samsung Galaxy Tab during the 50th International consumer electronics fair.Tablet computers and electronic readers promise to eventually close the book on the ink-and-paper era as they transform the way people browse magazines, check news or lose themselves in novels.AFP PHOTO / ODD ANDERSEN De verschillen, zo stelt een Haagse rechter, zijn duidelijk. Links de iPad en rechts de Galaxy Tab - size doesn't matter, trouwens. Foto AFP / Odd Andersen

De verkoop van Samsung’s Galaxy Tab wordt niet verboden in Nederland. Het modelrecht dat Apple claimde wordt volgens een Haagse rechtbank niet geschonden.

Apple claimde dat de Galaxy Tab 10.1 een regelrechte kopie is van de iPad en eiste een verbod op de verkoop van Samsung’s tablet. Al eerder wees een rechter die eis van de hand, maar Apple ging in hoger beroep.

De Haagse rechtbank meent (lees hier de hele uitspraak) dat het ontwerp van de Galaxy Tab voldoende afwijkt van de iPad en dat het modelrecht niet geschonden wordt. Daarmee blijft het vonnis in het kort geding overeind. Dit in tegenstelling tot een Duitse rechter, waar de Tab is verboden vanwege het iPad-achtige uiterlijk. Samsung loste het in Duitsland op door een Galaxy Tab 10.1N op de markt te brengen, met een aangepast design.

Apple beweerde dat de Galaxy Tab is gebaseerd op het uiterlijk van de iPad zoals geregistreerd in ontwerpschetsen uit 2004 (zie onderaan dit bericht). Volgens Apple is de iPad uit 2010 daarop gebaseerd. Maar het hof is van mening dat Samsung’s tablet alleen vergeleken kan worden met de iPad zoals die is uitgebracht. Volgens de rechter lijkt de uiteindelijk versie namelijk ook onvoldoende op die ontwerpschetsen.

Een video met de verschillen tussen de twee:

Bij Samsung zijn ze vanzelfsprekend ingenomen met de uitspraak. Tegen NU.nl laat Geert Mol, marketingmanager Mobile bij het bedrijf dat weten:

“We zijn zeer blij. Dit bewijst dat de Galaxy Tab 10.1 onderscheidend is en ondersteund wat wij altijd al gezegd hebben.” - Geert Mol, Samsung, tegen NU.nl

De ontwerpschetsen voor de iPad zoals geregistreerd in 2004, via Webwereld.nl:
Community Design 000181607-0001

Oeroude iPad leek ook al op de iPad

Samsung betoogde eerder dat tablets nu eenmaal een bepaalde vorm hebben. Daarvoor haalde de producent een oeroude ‘iPad’ van stal: de Knight Ridder, een tablet uit 1994.

NRC’s techredacteur Marc Hijink haalde de argumenten van Samsung aan op zijn blog:

“In 1994, the publisher Knight-Ridder produced and distributed a video that showed such a device with many of the elements embodied in Apple’s later D’889 patent application, including an overall rectangular shape with four evenly rounded corners, a flat clear surface on the front of the device, a rim surrounding the front surface, a substantially flat back panel that rounds up near the edges to form the rim around the front surface, and a thin form factor. Apple failed to disclose this device to the PTO during the D’889 patent’s prosecution, even though Apple knew of its existence directly from Dr. Fidler, with whom Apple worked.”

De bewuste video van de steentijd-tablet: