Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Afscheidsdebuut

„We zijn niet gehinderd door enige kennis”, zegt Jeroen van der Boom.

Jeroen van der Boom: zanger, tv-presentator. Ik hoor hem de merkwaardige uitspraak doen op de perspresentatie van The Winner is, de nieuwe talentenshow van Talpa Media die deze week op SBS6 debuteert. Even later zegt hij het weer: „Wij, de jury van het programma, zijn niet gehinderd door enige kennis.”

Zijn medepresentator, Beau van Erven Dorens, laat de verkrampte grijns op zijn gezicht geen moment verslappen. Showbizz is: dommigheden niet corrigeren, anders vestig je er alleen maar meer aandacht op. Dus niet zeggen: „Jeroen, volgens mij bedoel je iets anders.”

Wat probeert Jeroen dan te zeggen? Ik zou het niet weten. Het blijft net zo raadselachtig als de verdere uitleg over het programma. De flitsende presentatie is vooral bedoeld om de verzamelde pers het idee te geven dat ze getuige zijn van een nieuwe proeve van John de Mols genialiteit.

Afgelopen vrijdag eindigde de laatste melkkoe van Talpa Media: The Voice Of Holland. Gemiddeld aantal kijkers per week: 3 miljoen. Dat zijn duizelingwekkende aantallen die je moet zien vast te houden, desnoods met een slap aftreksel van het origineel, bijvoorbeeld met The Winner is.

Ook voor dit programma hebben ze zich met drommen tegelijk aangemeld, de hobbyisten met hoop op een doorbraak en eeuwige roem. In de persmap is een lijst met hun naam en foto opgenomen. ‘Mary Davis Junior’. ‘Mitchell Bouterse’. Een groepje, ‘Seven Sisters’, dat opmerkelijk genoeg maar uit drie dames bestaat. Beau en Jeroen garanderen dat we hier met „grote talenten” en „fantastische zangers” van doen hebben van wie we „nog veel zullen horen”.

Misschien.

Maar waarom klinken hun woorden dan als de verkooppraatjes van louche autohandelaren die je een rammelbak in de maag proberen te splitsen? We zijn evenveel jaren als talentenshows verder sinds het eerste seizoen van Idols (2002-2003) en in elk van deze shows werd ons wel weer nieuw ongekend talent gepresenteerd dat een stralende toekomst tegemoet kon zien.

Dat gold misschien voor een handjevol van de deelnemers. Ik herinner mij vooral een winnares van zo’n talentenshow van wie ook grootse dingen werden verwacht. Een jaar later zag ik haar optreden op een koud, winderig Osdorpplein. Alleen een paar kinderen namen de moeite om van haar zang te genieten, de rest van het winkelpubliek was te druk met kerstinkopen.

„Afscheidsdebuut.” Zo noemde schrijver Peter Buwalda in het tv-programma Opium dit soort talentenshows. De winnaars van deze shows hebben zelden een goede vervolgcarrière, hun entree in de muziekwereld is ook meteen hun afscheid. En ze verdienen er nauwelijks aan. Vorige week werd bekend dat deelnemers aan The Voice maar 450 euro per optreden krijgen, terwijl een veelvoud daarvan bij Talpa binnenstroomt.

„Wij hopen dat jullie van de pers een mooi stuk over dit programma schrijven”, zegt Beau ter afsluiting van de presentatie.

Jammer dat je bij deze tv-programma’s nooit de presentatoren of de bedenkers ervan richting vergetelheid kunt sms’en.