Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advocaat Joran van der Sloot heeft hoger beroep ingediend

Van der Sloot kreeg een straf van 28 jaar cel opgelegd, twee jaar minder dan was geëist. Foto Reuters / Pilar Olivares

De advocaat van Joran van der Sloot, Jose Luis Jimenez heeft officieel hoger beroep ingediend tegen het vonnis van 28 jaar celstraf voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores. Dat heeft Jimenez vanavond bekendgemaakt, zo meldt persbureau AFP.

Op 13 januari is Van der Sloot in Peru veroordeeld nadat hij schuld had bekend aan de moord op de miljonairsdochter Flores in mei 2010. Volgens de rechtbank is de schuld van Van der Sloot bewezen en heeft hij niet kunnen aantonen dat hij geestelijk niet in orde is. Hierop kreeg hij een gevangenisstraf van 28 jaar opgelegd. Ook moet Van der Sloot ruim 58.600 euro (200.000 Peruaanse sol) aan de familie van Flores betalen.

Jimenez kondigde ruim een week geleden aan dat de Nederlander hoogstwaarschijnlijk voor een hoger beroep zou kiezen na de veroordeling. “De straf die hij heeft gekregen is overdreven”, vindt zijn raadsman.

Van der Sloot is vorige week overgeplaatst van de Miguel Castro Castro-gevangenis naar de Piedras Gordas-gevangenis in het noorden van Lima. Hier zou volgens de dienst van het Peruaanse gevangeniswezen een strenger regime heersen dan in zijn oude verblijfplaats. Daar zou Van der Sloot privileges hebben gehad. Jimenez moet zich in de nieuwe gevangenis houden aan de strikt geldende bezoekersregeling waardoor hij pas maandag bij de veroordeelde Nederlander langs kon gaan om met hem te overleggen over een hoger beroep. Het kan maanden duren voordat het beroep, dat geen openbare zittingen kent, van start gaat.

Van der Sloot heeft de moord op Flores bekend tijdens zijn proces in hoop hiervoor strafvermindering te krijgen. Het vonnis leidde tot teleurstelling bij hem en zijn advocaat omdat hier nauwelijks sprake van was.