Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Pijnlijk lange’ aanbesteding politiewapen moet over - ‘zeker jaar vertraging’

Still uit NOS-video over de vervanging van het dienstpistool van de politie.

Het blijft onduidelijk wat het nieuwe dienswapen van de Nederlandse politie wordt. De rechtbank in Den Haag heeft vanochtend bepaald dat een aanbestedingsprocedure, die jaren geduurd heeft, over moet.

Het kort geding was aangespannen door de wapenfabrikanten Beretta en Walther.

Eind vorig jaar brak minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het contract met het Duits-Zwitserse Sig Sauer voor de nieuwe politiewapens open. Sig Sauer was als eerste uit de bus gekomen bij de Europese aanbestedingsprocedure, maar in november maakte Opstelten bekend dat hun wapen niet aan de veiligheidseisen voldeed en dat de koop niet door zou gaan.

Na die afwijzing heeft de politie laten weten dat zij nummer twee van de lijst van de aanbesteding heeft gevraagd om de wapens te leveren, het Duitse Heckler & Koch. In reactie daarop spanden de fabrikanten Beretta en Walther een kort geding aan.

De wapenfabrikanten vonden het onredelijk dat Heckler & Koch nu de opdracht krijgt en wilden een nieuwe aanbieding voor de order kunnen doen. De rechter heeft Beretta en Walther nu dus in het gelijk gesteld. Alle concurrenten verdienen een eerlijke kans, oordeelde de rechter.

Annemarie Kas was vorige week bij het kort geding aanwezig en schreef in NRC Handelsblad:

De procedure rond de politiewapens duurt inmiddels pijnlijk lang. Doel was dat de politie eind 2009 al nieuwe dienstwapens zou hebben, omdat de oude Walther P5 niet meer voldeed.

Volgens Kas gaat het met de uitspraak van de rechter van vandaag “nog zeker een jaar” duren voordat bekend is wat het nieuwe dienstwapen van de politie wordt. Mogelijk wordt deze vertraging nog langer, omdat er nog nieuwe rechtszaken kunnen volgen.

Het huidige dienstpistool is al sinds eind jaren zeventig in gebruik.

“De advocaat van de politie betoogde vorige week dat het huidige dienstpistool niet alleen duur in onderhoud is, maar ook onveilig. Met het nieuwe dienstpistool valt sneller te schieten en er kunnen meer kogels in.”