Zilveren Camera voor symbool van een agressief land

Joost van den Broek heeft de Zilveren Camera gekregen voor zijn foto van buren die naar binnen gluren bij een pedoseksueel. De fotograaf van de Volkskrant kreeg de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalisten gisteren uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag.

Op de winnende foto is te zien hoe een aantal mensen door het raam kijkt van het huis van de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn in Hengelo. „De mensen voor en achter het hek lijken het recht in eigen hand te willen nemen”, zegt Ruud Visschedijk. Hij is voorzitter van de Zilveren Camera en directeur van het Fotomuseum in Rotterdam. „Daarmee geeft deze foto een treffend beeld van het huidige Nederland. Het staat symbool voor een multiculturele samenleving waarin ongeduld en agressie de overhand krijgen. Denk aan ambulancepersoneel dat wordt aangevallen of de doelman van AZ die door een Ajax-supporter wordt getrapt.”

Visschedijk roemt de positie die Van den Broek als fotograaf inneemt. „Joost staat met zijn camera precies tussen het publiek en de penningmeester in. Hij kiest in zijn fotografie vaker voor die indirecte benadering. Het is mooi dat je als kijker niet kan meekijken met wat de buurtbewoners zien.”

Met de foto uit Hengelo kiest de jury, die maar liefst zes uur in beraad was, dit jaar voor een beeld van een klein nieuwsonderwerp. „We hebben wel gezocht naar foto’s van de grote nieuwsonderwerpen van 2011, zoals de Arabische Lente en de financiële crisis, maar we vonden niets dat werkelijk het juiste moment wist te vangen”, aldus Visschedijk. Wel kreeg Jorge Dirkx een eerste prijs in de categorie Buitenlands Nieuws Enkel voor zijn foto van een demonstrant op het Tahrir-plein in Kairo.

Van den Broek, die dit jaar vier keer was genomineerd, won ook de eerste prijs voor zijn fotoreeks over een uitzetting van Irakezen en voor zijn foto van acteur Nasrdin Dchar die naast zijn trotse ouders poseert op de rode loper tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht. „Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen”, zei Van den Broek na afloop. „Ik was ervan overtuigd dat de Zilveren Camera naar Koen van Weel zou gaan.” ANP-fotograaf Van Weel werd genomineerd in de categorie Binnenlands Nieuws Enkel voor zijn foto van een huilende Mauro.

Van Weel won dit jaar wel twee prijzen in de categorie Sport: voor een fotoserie van de Tour de France en voor zijn foto van de gewonde wielrenner Laurens ten Dam die in de Tourn tijdens de afdaling van de Col d’Agnes ten val kwam.

De foto’s zijn tot en met 26 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag.

    • Rosan Hollak