Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Weer twee doden op Costa Concordia gevonden - stookolie wordt weggepompt

De Costa Concordia voor de kust van Italië. Foto Reuters / Tony Gentile

Reddingswerkers hebben vandaag nog twee lichamen gevonden in het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia bij het Italiaanse eiland Giglio. Daarmee komt het dodental op vijftien.

Het gaat om de lichamen van twee vrouwen, die werden aangetroffen bij het internetcafé op het vierde dek. De vrouwen moeten nog worden geïdentificeerd.

Officieel zijn er nu, tien dagen na de scheepsramp, nog zeventien mensen vermist. Desondanks kan het daadwerkelijke aantal hoger liggen, omdat er misschien ongeregistreerde passagiers aan boord van het schip waren, lieten functionarissen dit weekend weten.

Ook gisteren werd er een lichaam op het cruiseschip gevonden.

Smit begint snel met wegpompen stookolie

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit begint vermoedelijk later vandaag met het wegpompen van de stookolie die nog aan boord van het schip is. Het bedrijf is al een week aanwezig bij het schip, maar kreeg tot nu toe geen toestemming om in actie te komen. Het tegelijkertijd zoeken naar vermisten aan boord van het schip en het wegpompen van olie zou de aanwezige reddingswerkers in gevaar kunnen brengen.

In een verklaring laat Smit weten dat er nu enkele extra veiligheidsmaatregelen worden genomen, meldt persbureau AP. Omwonenden vrezen voor een milieuramp als de stookolie weglekt uit het schip. De operatie zal zo’n twee weken duren.

Bekijk hier hoe de operatie van Smit in zijn werk gaat.