Waar laat je 670.000 kilo hondenpoep?

Ambtenaren en artsen bepleiten een een opruimplicht voor hondenpoep

Redacteur Natuur & Milieu

Nieuwegein. Heb je een hond, dan leef je langer en gezonder, stellen deskundigen. Een hond vermindert stress. Wie een hond neemt en die drie keer per dag uitlaat, valt het eerste jaar 6,3 kilo af. Je hebt bovendien aanspraak tijdens het ommetje. En honden zijn ook goed voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Zegt men.

Nadelen zijn er ook. Een hond kost al gauw 500 euro per jaar. Hij moet niet bijten en zich netjes gedragen. Maar het belangrijkste minpunt van een hond is dat hij poept. In een stad van 100.000 inwoners leven ongeveer 8.000 honden, meldt een onderzoek onder gemeenten dat gisteren werd gepresenteerd, op het Nationaal Symposium Hondenbeleid in Nieuwegein. Per dag produceert een hond gemiddeld 0,22 kilo. Dat wil zeggen dat er dagelijks in zo’n gemeente ruim 1.800 kilo poep op de grond valt, ofwel ruim 670.000 kilo poep per jaar.

Zie dat maar eens kwijt te raken.

Honderden gemeentelijke hondenpoepambtenaren breken zich over deze kwestie dagelijks het hoofd. Ze krijgen klachten. Van mensen die het liefst hun nieuwe schoenen zouden weggooien als ze eenmaal in de stront hebben gestapt.

Wat is wijsheid? Volgens het onderzoek heeft 77 procent van de Nederlandse gemeenten een echt hondenbeleid, 5 procent minder dan vier jaar terug. In ruim tweederde van de gemeenten moet je hondenbelasting betalen, gemiddeld 60 euro per jaar. De meeste gemeenten hebben een opruimplicht en een aanlijnplicht. Van de gemeenten die hondenpoep opruimen verplichten, geeft slechts 30 procent aan dat dit overal moet.

Leeuwarden geldt als lichtend voorbeeld. Onder druk van een actiegroep van hondenbezitters, De Gebeten Hond, gooide de gemeente enkele jaren geleden het roer om. Oprichter Suzanne Zaal van de actiegroep: „Wij waren boos en gefrustreerd dat er altijd negatief over honden werd gepraat. Alsof een hond een poepmachine is en wij criminelen.” Vrijwel alle eisen van De Gebeten Hond zijn gehonoreerd. Er zijn veertig grote en kleine losloopgebieden. Het geld uit de hondenbelasting wordt besteed aan hondenbeleid. „Zodat er geen straatlantaarns van worden gerepareerd.” Er kwamen meer afvalbakken om hondenpoep in weg te gooien. „Zodat je niet een half uur met zo’n zakje loopt.” En ten slotte: de erkenning van de hond als „waardevol lid van een familie”. Suzanne Zaal heeft een tip voor alle gemeenten. „Hou op met het bekeuren van loslopende honden.” Schrijf liever een bekeuring van 500 euro uit aan mensen die de poep niet opruimen. „Pak de niet-opruimers aan.”

Wat Nederland nodig heeft, zeggen de hondenbeleidsmakers, is een „cultuuromslag”. Want hondenpoep is niet alleen hinderlijk. De poep schaadt de volksgezondheid.

Niet alleen zijn drollen gevaarlijk voor honden zelf, bijvoorbeeld doordat ze eraan likken en daardoor besmet raken met het soms dodelijke parvovirus. Ook runderen kunnen worden besmet met de parasiet neospora die in hondendrollen voorkomt, vertelt Paul Overgaauw, dierenarts, microbioloog en parasitoloog van onder meer de Universiteit Utrecht. „Dat is de grootste oorzaak van abortussen bij runderen.” Ten slotte zijn de eitjes van talrijke wormen in honden ook besmettelijk voor de mens. In 10 tot 30 procent van de parken in Nederland worden eitjes aangetroffen, en in 30 tot 70 procent van de zandbakken. Kinderen wroeten in deze grond en steken hun vingers in de mond. Zo ontstaan akelige aandoeningen: vage griepachtige verschijnselen, buikpijn, longontsteking, allergische reacties.

De hondenbeleidambtenaren schrikken. En de meesten pleiten voor een landelijke plicht om hondenpoep op te ruimen. Overgaauw: „Zoals je tegenwoordig een paria bent als je ergens binnen een sigaret aansteekt, zo moet je straks een paria worden als je hondenpoep niet opruimt.”

    • Arjen Schreuder