Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

VJ Movement: verkrachting als wapen in Birma

De Birmese regering gebruikt verkrachting nog altijd stelselmatig als wapen in de strijd tegen etnische minderheden in het land. De ministers van buitenlandse zaken van de EU beloont Birma nu voor de eerste stappen die gezet worden op weg naar democratie. Minister Rosenthal noemt het “bemoedigende stappen” die “verankerd moeten worden”. Dit verhaal van VJ Movement laat zien dat er nog een lange weg te gaan is.

In Birma woedt het langst durende civiele conflict ter wereld. Zelden horen we erover, mede omdat het lastig is om in Birma journalistiek te bedrijven. Al sinds de Birmese onafhankelijkheid in 1948 strijden verschillende etnische minderheden voor erkenning in het zuiden van het land. Birma heeft meer dan 135 verschillende etnische groepen binnen de landsgrenzen. De Birmese regering weigert hen burgerrechten toe te kennen en wil ze het liefst kwijt.

In de loop van de decennia zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen, achtervolgd door regeringssoldaten. Verkrachting en mishandeling – tot het afsnijden van borsten aan toe – werden ingezet als middel om de mensen angst aan te jagen en te verdrijven.

Oppositieleider Aung San Suu Kyi roept op tot erkenning van het probleem maar de lokale mensenrechtengroepen die zich inzetten voor de slachtoffers staan er verder behoorlijk alleen voor.

VJ Movement journaliste Preethi Nallu werkt in het grensgebied tussen Thailand en Birma. Ze ging naar de gebieden waar het leger actief is en hoorde daar de verhalen uit de eerste hand.

Voor ondertiteling klik je in de video op cc.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.