Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Verdachte aanslag Amsterdamse rechtbank gearresteerd

De politie heeft de 24-jarige Y.M. gearresteerd voor betrokkenheid bij de aanslag op de rechtbank van Amsterdam in september vorig jaar.

De 24-jarige man uit de Amsterdamse Diamantbuurt zou daarnaast ook in december een man hebben neergeschoten in de stad en betrokken zijn geweest bij de mislukte aanslag op de vermeende crimineel Etous B. Dat schrijft het Parool. M. zou al op 6 januari zijn gearresteerd.

Na de aanslag zei de Amsterdamse recherchechef Arno Julsing tegenover NRC dat er minstens twee verdachten betrokken waren bij de aanslag op de rechtbank. Zij zouden ‘s nachts een granaat bij de derde verdieping naar binnen hebben geschoten met een granaatwerper en daarna zijn gevlucht. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten omschreef de explosie bij de rechtbank in september als een “aanslag op de rechtsstaat”. “Dit ongelooflijke geweld moet met alle kracht worden tegengegaan”.

Twee dagen voor de aanhoduing van M. toonde Opsporing Verzocht beelden van de aanslag op de rechtbank in Amsterdam: