Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Film

The Fugitive (Andrew Davis, 1993, VS). Geslaagde actiethriller naar vermaarde tv-serie over de voortvluchtige, ten onrechte van moord beschuldigde dokter Richard Kimble. Omvangrijke actiesequenties gaan niet ten koste van karakterisering van de hoofdpersonen: Harrison Ford als de onfortuinlijke, aan luxe gewende dokter en een schitterende Tommy Lee Jones als de achtervolgende rechercheur Gerard, een harde, twijfelende man vol gevoel dat hij niet wil voelen. Veronica, 20.30-23.10u.

The Wiz (Sidney Lumet, 1978, VS). Diana Ross roept gemengde gevoelens op als Dorothy in adaptatie van Broadwaymusical naar Frank Baums The Wonderful Wizard of Oz. Quincy Jones bewerkte de muziek uit de musical van Charlie Smalls. Grootschaligheid en situering in trendy New Yorks milieu kunnen Judy Garland niet doen vergeten. Ook met Michael Jackson, Richard Pryor, Lena Horne.RTL8, 20.30-23.10u.

Baisers volés (François Truffaut, 1968, F). Deel drie van Truffauts autobiografische Antoine Doinel-cyclus is een film van kwikzilveren scènes en montere melancholie die na bijna dertig jaar nog steeds verrast. Jean-Pierre Léaud speelt een jongen van twaalf-ambachten-dertien-ongelukken die moddert met de liefde, maar na vallen en opstaan toch een happy end vindt.TV5, 23.58-01.24u.

Sehnsucht (Valeska Grisebach, 2006, D). Filmhuishit die het verhaal vertelt van de met Ella (Ilka Welz) gelukkig getrouwde metaalarbeider Markus (Andreas Müller) die op een ochtend wakker wordt naast Rose (Anett Dornbusch) en op haar verliefd wordt – waarna allen machteloos toezien hoe hun levens overhoop worden gehaald. Regisseuse Grisebach toont een feilloos gevoel voor ritme in haar met niet-acteurs opgenomen tweede film.ZDF, 00.15-01.35u.

Informatief

Der H&M-Check. Reportage van Gönke Harms en Rebecca Gudisch over arbeidsomstandigheden in fabrieken die voor Hennes & Mauritz produceren. Ook wordt de kleding van H&M getest op schadelijke stoffen en op houdbaarheid. In deze serie werden eerder McDonald’s en Lidl onder de loep genomen. ARD, 20.15-21.00u.

De slag om Nederland: de school als vastgoedmagnaat. Programmaserie waarin Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol vanavond rapporteren over Het Arcus College in Heerlen, dat de afgelopen jaren 60 miljoen euro op de onderwijstaak bespaarde ten bate van de bouw van een nieuw scholencomplex. Ned.2, 20.25-21.00u.

De Flandriens van het veld. Serie documentaires over Belgische wereldkampioenen veldrijden, gepresenteerd door Michel Wuyts. Vanavond de periode 2004-2006, de jaren van de rivaliteit tussen Bart Wellens, Erwin Vervecken en Sven Nys. Canvas, 20.40-21.35u.

The real magnificent men in their flying machines. Documentaire over de Round Britain Rally, een wedstrijd voor superlichte vliegtuigjes. In deze film worden drie van de deelnemers gevolgd die, slechts gewapend met kaart en kompas, de parcoursen moeten afleggen. Allen hebben de mond vol over de schoonheid van het vliegen, maar ze hebben ook allemaal verhalen over bijna-fatale ongelukken. Zoals een van hen het verwoordt: „Je legt je leven in handen van een tuinstoel waaraan een kettingzaag vastzit”. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Mixed up. Slotaflevering van serie over het reilen en zeilen op de redactie van een vrouwenblad. David ontdekt dat Thor de lezersbrieven van het blad al jaren zelf schrijft. Hij besluit hem een interview te vragen met de schrijfster van deze maand. In paniek betrekt Thor ook Latifah en Bien in zijn leugen. Intussen meldt de uitgeverij dat die geen toekomst meer ziet in de Zij.Ned.3, 20.25-20.55u.

Pan Am. Tijdens een vlucht naar Monte Carlo vechten Kate (Kelli Garner) en Maggie (Christina Ricci) om de aandacht van een aantrekkelijke passagier. De carrière van Dean (Mike Vogel) staat op het spel wanneer hij erachter komt wie de partner is van de vrouw door wie hij wordt benaderd.Net 5, 21.25-22.20u.

The royal bodyguard. Voorlaatste deel van komische serie met David Jason (Inspector Frost) als de incompetente maar onverwoestbare captain Guy Hubble, het omhoog gevallen hoofd beveiliging van het wagenpark van Buckingham Palace. Vanavond gaat hij undercover om uit te zoeken wie er steeds gevoelige informatie lekt uit Downing Street. BBC 1, 22.00-22.30u.

Radio

Avondconcert: Storioni Festival 2012. Opnamen van de lustrumeditie van het festival, dat tot en met 29 januari in Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg plaatsvindt. Muziek van Mozart, Vasks, Chopin en Arensky. Met o.a. het Storioni Trio en cellist Mischa Maisky. Radio 4, 20.02-23.00u.