Trainen en snurken op kamp

Met opgewarmde spieren hebben de voetballers van de eredivisie afgelopen weekend de competitie hervat. Alle achttien clubs hebben in de winterstop een trainingskamp belegd. In Turkije, Spanje of elders in de zon. Volgens diverse trainers was het er allemaal weer dik in orde, al ontberen hun verklaringen diepgang. „We hebben de dingen kunnen doen die we wilden doen”, was de ervaring van Gertjan Verbeek (AZ). „We hebben kunnen werken aan de dingen die we graag wilden doen”, beaamde Frank de Boer (Ajax). Geen wonder dat AZ-Ajax gisteren in 1-1 eindigde.

Terwijl over het nut van zo’n trainingskamp midden in de winter, ver van huis en haard, genoeg twijfel bestaat. „Je eet, traint en slaapt, en komt je hotel niet uit. Verder doe je niks”, schetste Theo Janssen in het AD het bestaan van een beroepsvoetballer op kamp. Wim Kieft schreef eens in De Telegraaf: „Heb je een week in een warm land getraind, kom je terug en krijg je een temperatuurverschil van twintig graden voor je kiezen.” Waarna Ajax meteen verloor: van DS’79. AZ ging in de tijd van Louis van Gaal in de winter niet op trainingskamp. Van Gaal vond de voorzieningen in Alkmaar goed genoeg en hij stelde dat „spelers het liefst in hun eigen bed slapen”. Het is onzeker of deze these wetenschappelijk voldoende is onderbouwd.

Trainingskampen zijn ook business. Clubs kunnen de organisatie ervan geheel uitbesteden. Het weekje in een warm land wordt bovendien vaak gedeeltelijk betaald door sponsors. Mannen met geld die dan mee mogen, met elkaar gaan golfen, de voetballers van dichtbij meemaken en verder de pret hebben die mannen beleven als de kwajongen in hen bovendrijft.

Maar je steekt heus wel wat bij zo’n trainingskamp op, zo blijkt uit de website van bedrijf Trainingskampen.nl. Ervaringen met Erik Gerets en Johan Neeskens leerden Willy van de Kerkhof dat hij het best met zijn tweelingbroer René in één kamer sliep. „Wij snurken synchroon.”

John Kroon

    • John Kroon