Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Topmannen Blackberry-fabrikant na twintig jaar opgestapt

Jim Balsillie poseert met een nieuw Blackberry-model in Mumbai in 2008. Foto AFP / Indranil Mukherjee

Mike Lazaridis en Jim Balsillie, de twee topmannen en oprichters van Blackberry-fabrikant Research In Motion (RIM) hebben per direct hun vertrek aangekondigd bij het bedrijf. Reden is het sterk dalende succes van Blackberry, zo meldt Reuters.

Thorsten Heins, die vier jaar werkzaam is bij RIM, heeft de taken van Lazaridis en Balsillie voorlopig overgenomen. De heren hebben het bedrijf twintig jaar geleid. De laatste jaren lukt het Blackberry nauwelijks om op te boksen tegen concurrenten als Apple en Google en haar android-besturingssysteem. Daarnaast bleef het gehoopte succes van de tabletcomputers die RIM ontwikkelde uit. De presentatie van de nieuwe Blackberry is voorlopig uitgesteld naar het einde van het jaar.

Blackberry plaatste gisteren een video waarin Heins geïntroduceerd wordt:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QUFwhpcrCTw

Het vertrek van de topmannen is het gevolg van kritiek die zij de laatste jaren hebben ontvangen van investeerders in RIM. Zij wijten de sterk dalende verkopen van Blackberry-producten aan Lazaridis en Balsillie, en pleiten al maanden voor een nieuwe leider die het bedrijf een benodigde transformatie kan geven en het bedrijf nieuw leven kan inblazen.