Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Toch geen koninginnedagfeest 538 in Amsterdam

Radio 538 organiseerde elf jaar op rij een koninginnedagfeest op het Museumplein in Amsterdam. Foto Radio 538

Er komt toch geen koninginnedagfeest van Radio 538 in Amsterdam. Het jaarlijkse feest voor 60.000 mensen zou dit jaar eigenlijk verhuizen van het Museumplein naar de Amsterdamse RAI, maar Radio 538 en de Gemeente Amsterdam kunnen het niet eens worden over de toegangscontrole.

In een persbericht meldt Radio 538 dat de Gemeente Amsterdam het aantal bezoekers wil beperken tot 60.000. Hiervoor is een vorm van toegangscontrole nodig, bijvoorbeeld door kaartverkoop. Radio 538 ziet dan niet zitten.

“Radio 538 vindt dat het 538 Koninginnedagfeest van het volk is en daar geen kaartverkoop bij hoort. Hierdoor is het voor Radio 538 niet mogelijk om te garanderen dat het maximum aantal bezoekers, dat het plein voor de RAI aan kan, niet wordt overschreden. Daarom hebben beide partijen besloten het feest dit jaar niet door te laten gaan. - persbericht Radio 538″

In 2013 wil Radio 538 wel weer een koninginnedagfeest organiseren. Volgens Jan-Willem Brüggenwirth ligt er een mooie uitdaging om na te denken over een nieuw concept. Radio 538 stond elf jaar op rij met Koninginnedag op het Museumplein.

Geen massale zuipfestijnen meer

De Gemeente Amsterdam maakte in november bekend dat het geen grootschalige evenementen meer in de stad wil hebben. Het Koninginnedagfeest in Amsterdam is volgens de gemeente de afgelopen jaren uit zijn voegen gebarsten. Het aantal bezoekers is gestegen van 610 duizend in 2004 naar achthonderdduizend dit jaar. Van de bezoekers komt de helft van buiten de stad.

Op een gewone dag kan de stad de grote bezoekersaantallen volgens de gemeente wel aan, maar op Koninginnedag concentreren alle festiviteiten zich rond de uitgaanspleinen en grachten. Zo veel mensen op een relatief kleine oppervlakte leidt tot onveilige situaties, stelde de gemeente toen.

“De massa-evenementen in het centrum en het toenemende alcoholgebruik van bezoekers zorgen voor serieuze veiligheidsrisico’s” - Gemeente Amsterdam