Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Syrië verwerpt vredesplan Arabische Liga

A girl, with her face painted in the colours of the Syrian flag used during 1961-63, gestures during a demonstration against Syria's President Bashar al-Assad in Amude January 21, 2012. Picture taken January 21, 2012. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
A girl, with her face painted in the colours of the Syrian flag used during 1961-63, gestures during a demonstration against Syria's President Bashar al-Assad in Amude January 21, 2012. Picture taken January 21, 2012. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een meisje, met op haar gezicht de kleuren van de Syrische vlag die werd gebruikt tussen 1961-'63, doet mee aan een demonstratie tegen president Assad afgelopen zaterdag in Amude. Foto Reuters

Syrië heeft een nieuw plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan het geweld in het land verworpen. Dat hebben Syrische staatsmedia vandaag gemeld. Het land beschouwt het plan als een ‘schending van de soevereiniteit en een flagrante bemoeienis met interne aangelegenheden’, liet een bron weten.

Na een vergadering van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Kairo gisteren riep de Arabische Liga Syrië op binnen twee weken een eenheidsregering te vormen waar ook de oppositie deel van uitmaakt. Deze eenheidsregering moet het land door een overgangsperiode loodsen waarin verkiezingen moeten worden gehouden en een nieuwe grondwet moet worden geschreven. De Arabische Liga wil de VN-Veiligheidsraad vragen het plan te ondersteunen.

Gisteren werd bekend dat Saoedi-Arabië zich terugtrekt uit de waarnemingsmissie in Syrië, omdat “de Syrische regering zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden” van het vredesplan om de crisis in het land te beëindigen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld