Stunt ex-leider mislukt

Het plan van ex-president Ravalomanana van Madagascar om terug te keren naar zijn land is mislukt. Zijn vliegtuig, een Zuid-Afrikaanse lijnvlucht met ook gewone passagiers aan boord, moest zaterdagmiddag rechtsomkeert maken toen de autoriteiten in Madagascar het vliegveld van hoofdstad Antananarivo gesloten bleken te hebben. Enkele duizenden mensen stonden klaar om de sinds 2009 in Zuid-Afrika verblijvende Ravalomanana te onthalen.

Muitende soldaten dwongen Ravalomanana drie jaar geleden tot aftreden en vervingen hem door de jonge ex-diskjockey Andry Rajoelina. Pogingen van de regionale organisatie SADC om de politieke crisis op te lossen zijn sindsdien gestrand. In een door de betrokken partijen vorig jaar overeengekomen plan is besloten dat alle ballingen, ook Ravalomanana, naar het eiland zouden mogen terugkeren. Een kabinet van nationale eenheid zou verkiezingen voorbereiden later dit jaar. Het is nu onzeker of Ravalomanana’s partij de SADC-bemiddeling blijft steunen.

Zuid-Afrikaanse overheidsfunctionarissen zijn intussen ontstemd over wat zij volgens zondagskrant City Press de „stunt” van Ravalomanana noemen. Zij zouden de ex-leider hebben gewaarschuwd dat de tijd nog niet rijp is voor een terugkeer.