Stroomstoring treft groot deel R'dam

Een stroomstoring heeft gistermiddag grote delen van Rotterdam platgelegd. Bij 20.000 huishoudens in de wijken Schiebroek, Hillegersberg, Prinsenland en Overschie en in Capelle aan den IJssel viel om half 4 de elektriciteit uit. Even na 9 uur hadden alle woningen weer stroom. Bewoners die langer dan vier uur zonder elektriciteit hebben gezeten, krijgen een schadevergoeding van 35 euro.

De oorzaak van de storing is nog onduidelijk. Aanvankelijk sprak netbeheerder Stedin van uitval door een spanningsdip in het netwerk. Vandaag kwam het daarvan terug. „Omdat de storing zo groot was, denken we ook aan andere oorzaken”, aldus een woordvoerder. Zeker is dat in een schakelstation in Schiebroek „problemen” zijn geweest. De komende dagen volgt nader onderzoek.

Door de stroomstoring kwamen enkele mensen vast te zitten in liften, waar hulpdiensten hen uit moesten bevrijden. Verkeerslichten werkten niet meer. Veel telefoons vielen uit omdat accu’s van telefoonmasten uitgeput raakten. Stadswachten patrouilleerden door de wijken om inbrekers af te schrikken.

Niet overal werd de stroomuitval als negatief ervaren. In bejaardentehuis De Schiebroekse Parkflat was de verbroedering „gigantisch”, aldus Loes Berger (75). Met haar medebewoners zat ze urenlang in de gemeenschappelijke benedenruimte, met kaarsen, borrelnootjes en flessen wijn op tafel.

„Normaal hebben we nooit zoveel contact”, zei bewoner Ben Scholten (61), „maar nu komt iedereen beneden voor een praatje.”

De ingang van het complex werd bewaakt door vier bejaarde mannen met zaklampen. Best gezellig, zei Bertus Wolf (69). „We hebben nog nooit zoveel met elkaar gepraat.” Jan Timmers (89): „Alleen jammer dat het licht het niet doet. Hadden we kunnen klaverjassen.”