Smeekens rijdt record

Hij schaatste in Salt Lake City op de 500 meter een Nederlandse toptijd .

Rotterdam. Schaatser Jan Smeekens heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City het Nederlands record op de 500 meter verbeterd in 34,40 seconden. De oude toptijd stond op naam van Ronald Mulder, die in 2009 in Calgary 34,52 reed. De rit werd gewonnen door de Japanner Keiichiro Nagashima (34,37). Behalve het record van Smeekens werden op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden nog elf nationale records verbroken in de Utah Olympic Oval van Salt Lake City, de snelste ijsbaan ter wereld – doordat het ook de hoogstgelegen overdekte baan is op 1.425 meter hoogte. De andere Nederlanders, Stefan Groothuis, Michel Mulder en Jesper Hospes, doken zaterdag ook voor het eerst onder de 35 seconden. Novum