Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

‘Spookachtig’ Schmallenbergvirus nu ook vastgesteld bij kalveren

In Flevoland en Drenthe is bij twee kalveren het Schmallenbergvirus vastgesteld, zo meldt de NOS. De twee kwamen misvormd ter wereld.

Tot voor kort was het virus alleen vastgesteld op schapenbedrijven. Dat de besmetting nu is gevonden bij kalveren lag in de lijn der verwachting. Volgens Staatssecretaris Henk Bleker zijn runderen ongeveer tegelijk met schapen geïnfecteerd maar is het effect bij runderen wegens de langere dracht later zichtbaar.

Bleker zegt tegenover de NOS dat zijn beleid ongewijzigd blijft.

Vorige week besloten de Russische autoriteiten de Nederlandse geiten en schapen te weren vanwege het Schmallenbergvirus. Rusland heeft het tijdelijke invoerverbod afgekondigd in afwachting van de antwoorden op vragen over het virus aan de Europese Unie.

In Nederland kwamen begin december de eerste meldingen bij lammeren binnen. Inmiddels is het virus aangetroffen bij 62 schapenhouders en twee geitenhouders.

‘Spookachtig virus, maar smoking gun ontbreekt’

NRC-redacteur Renée Postma in NRC Weekend over het virus:

“Schmallenberg is een spookachtig virus. Het tast onder bepaalde omstandigheden de ongeboren vrucht aan. Maar wanneer? En hoe heeft het zich zo snel over het hele land weten te verspreiden? Ondanks spoedonderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren, het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad en het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut, is nog onduidelijk waar het virus vandaan komt, en hoe en wanneer het op de schapen, geiten en runderen is overgedragen. Zeker is alleen dat het niet vanzelf op het vee is oversprongen. Er is een drager (vector) aan te pas gekomen. Waarschijnlijk een knutje, een piepklein mugje, net als bij de ziekte Blauwtong, of een ander insect. Maar de smoking gun ontbreekt in deze thriller. De dader die ergens aan het begin van de dracht van het vee – waarschijnlijk aan het einde van de vorige zomer – heeft toegeslagen, is onvindbaar. Terwijl het aantal slachtoffers blijft groeien.”