Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Saxofonist Yuri Honing wint VPRO/Boy Edgar Prijs

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2012 is dit jaar gewonnen door saxofonist, componist en bandleider Yuri Honing. Foto NRC / Merlin Daleman

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2012 is dit jaar gewonnen door saxofonist, componist en bandleider Yuri Honing. De prijs, de belangrijkste in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van €12.500.

Volgens de jury is Honing ‘op een creatieve, inventieve manier grensverleggend en grensoverschrijdend met zijn vak bezig’. “Yuri Honing getuigt van grote muzikaliteit, vakmanschap en ambachtelijkheid.”

Honing ‘realiseert ideeën die daarna ook een eigen leven gaan leiden, die navolging vinden en die de kiem vormen van nieuwe tradities’. Daarbij zoekt hij samenwerking met musici uit de Arabische muziek, pop, klassiek en dance, aldus de jury. “De jazz blijft in zijn werk echter altijd het referentiepunt.”

Volgens Amanda Kuyper, muziekrecensent voor NRC Handelsblad, is Honing een terechte winnaar:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Mooie terechte winnaar Boy Edgarprijs: @YuriHoning1. Letterlijk grensverleggende jazzmusicus met mooie sound.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus die zich onderscheidt door ‘opmerkelijke verdiensten op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek’. Vorig jaar won Ferdinand Povel de onderscheiding, in de jaren daarvoor waren onder anderen Anton Goudsmit, Ernst Glerum, Pierre Courbois, Bert van den Brink en Benjamin Herman de winnaars.

Honing krijgt de prijs woensdag 16 mei overhandigd in het Bimhuis in Amsterdam.

Luister naar Yuri Honing op Spotify