Saleh verlaat Jemen maar kondigt terugkeer aan

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is gisteren vertrokken naar de Verenigde Staten voor een medische behandeling. Maar voor mensen die gehoopt hadden dat dit na 33 jaar het einde van zijn bewind was, had hij een teleurstellende mededeling. Hij denkt ruim voor de presidentsverkiezingen van 21 februari terug te zijn om leiding te geven aan zijn partij, al is hij ditmaal zelf geen kandidaat meer.

Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Saleh toestemming gekregen voor een kort verblijf.

Saleh bereikte vorig jaar overeenstemming over zijn aftreden. Hij zou zijn bevoegdheden overdragen aan zijn vicepresident in ruil voor de garantie dat hij niet juridisch zou worden vervolgd. In feite is hij echter achter de schermen de lakens blijven uitdelen. Formeel is hij tot de volgende verkiezingen nog in functie.

Vicepresident Abed Rabbo Manour Hadi, een naaste medewerker van Saleh, zal naar verwachting de enige kandidaat voor de presidentsverkiezingen zijn.

Saleh heeft ondanks toenemende druk uit binnen- en buitenland steeds hardnekkig vastgehouden aan de macht. Ook een bomaanslag op zijn paleis, waarbij hij ernstig gewond raakte, kon hem vorig jaar niet tot het op geven van de macht brengen. Na een behandeling in Saoedi-Arabië keerde hij enkele maanden later toch weer terug in Sanaa.

In Jemen wordt al bijna een jaar op grote schaal gedemonstreerd door de oppositie voor zijn aftreden. De oppositie is fel gekant tegen de immuniteit die Saleh is verleend. Honderden betogers zijn gedood bij confrontaties met de politie. Ook gisteren werd er in de hoofdstad Sana’a weer gedemonstreerd. (AP, Reuters)