President Jonathan moet chaos in Nigeria stoppen

Het dodental van de aanslagen vrijdag in de Noord-Nigeriaanse stad Kano is opgelopen tot 178. Dat heeft een arts in het Murtala Mohammed ziekenhuis gisteren gezegd. Artsen verwachten dat het dodental verder zal stijgen omdat er nog steeds slachtoffers bij de mortuaria binnenkomen.

Daarmee is het de dodelijkste aanval van de radicale islamitische sekte Boko Haram tot nu toe. De aanslagen waren gericht tegen politiebureaus, immigratiekantoren en het hoofdkwartier van de geheime politie in Kano. De 9 miljoen inwoners tellende stad, het politieke en religieuze centrum van het grotendeels islamitische noorden van Nigeria, was tot nu toe gevrijwaard gebleven van het geweld van Boko Haram.

De straten van Kano waren gisteren vrijwel verlaten. De kerken, die normaal gesproken vol zitten met gelovigen, waren grotendeels leeg. Militairen met kogelvrije vesten en kalashnikovs bewaakten kruisingen en rotondes. En mensen droegen maskers tegen de stank van de dood, die rond het ziekenhuis hing.

Zaterdagnacht kwamen elf mensen om het leven in de noordelijke staat Bauchi, toen onbekende mannen een checkpoint aanvielen. Politiecommissaris Ikechukwu Aduba zei dat er agenten en militairen onder de doden zijn. Ook werden twee kerken in de staat aangevallen.President Goodluck Jonathan arriveerde gistermiddag in Kano, waar hij een ontmoeting had met de gouverneur en de emir van Kano, een belangrijke islamitische leider in Nigeria. Hij moet nu proberen te voorkomen dat zijn land verder wegzakt in chaos. „De federale regering zal niet rusten voordat we de daders van deze aanslag hebben gearresteerd”, zei hij in een toespraak op televisie. „Ze zijn geen geesten, ze zijn geen spoken.”

Maar de autoriteiten hebben tot nu toe geen antwoord gehad op de terreur van Boko Haram. Eerdere maatregelen, zoals het sluiten van de grenzen met de buurlanden, waar de leider van Boko Haram zich zou ophouden, en het uitroepen van de noodtoestand in verschillende staten in het noorden, hebben het geweld niet kunnen voorkomen.

Vorige week werd het vermeende brein van de aanslag op Eerste Kerstdag opgepakt. Maar een dag later wist hij alweer te ontsnappen toen de politie hem naar zijn woning escorteerde voor een huiszoeking. Dit leidde tot speculaties dat de politie en veiligheidsdiensten zijn geïnfiltreerd door Boko Haram.

De terreurcampagne van Boko Haram, die strijdt voor de invoering van de sharia in Nigeria, wordt steeds bloediger. Vorig jaar vielen zeker 510 doden bij het geweld van de groep.

Dit jaar heeft de sekte, die gewaarschuwd heeft christenen in het noorden te vermoorden, al ruim 200 slachtoffers gemaakt. (AP, Reuters)