Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Polen tekent ACTA-verdrag na ingelast regeringsoverleg (update)

Ook de website van premier Donald Tusk is platgelegd.

De Poolse regering heeft na een ingelast regeringsoverleg, nadat overheidssites gisteren en vandaag doelwit waren van hackersgroepering Anonymous, toch besloten het ACTA-verdrag te gaan tekenen.

Update 18:27 uur: In tegenstelling tot wat hier eerder stond, tekent Polen tóch het ACTA-verdrag, volgens de planning aanstaande donderdag in Tokio. Na het extra regeringsoverleg heeft de Poolse regering besloten dat er geen wijzigingen nodig zijn in het Poolse recht.

Oorspronkelijk was het plan dat Polen donderdag in Tokio ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (wiki), zou tekenen, een ingrijpend internationaal verdrag dat de schending van copyright en online piraterij moet tegengaan. Het verdrag is bedoeld als multilateraal verdrag om de wetgeving in verschillende landen op het gebied van auteursrechten samen te brengen. Critici - en met hun online activisten als hackersgroep Anonymous - menen dat het verdrag kan leiden tot censuur op internet.

Hackersgroepering Anonymous haalde afgelopen weekend en vanmorgen de sites van de Poolse president, premier Donald Tusk en het parlement neer door middel van DDoS-aanvallen, waarbij servers worden bestookt met (vals) verkeer, zodat een site tijdelijk bezwijkt of moeilijk bereikbaar wordt. Daarmee kwam het geplande tekenen van ACTA op losse schroeven. De Poolse regering laste een extra overleg in, maar besloot aan het eind van de middag tóch volgens plan naar Tokio te gaan om het verdrag te tekenen.

Twitter avatar AnonymousWiki Anonymous ✔ Dear Polish government, we will continue to disrupt and interfere with your government official websites until the 26th. Do not pass ACTA.

Een woordvoerder van de regering, Pawel Gras, ontkende gisteren nog glashard dat er überhaupt een aanval zou zijn. Met droge ogen beweerde hij dat de sites uit de lucht waren door de “enorme interesse in de sites van de premier en het parlement.” De uitspraak werd al snel mikpunt van spot op Facebook en Twitter.

Een waarschuwingsvideo van Anonymous over ACTA:
http://youtu.be/dmQN93NqqDM

ACTA heeft enkele gelijkenissen met de omstreden SOPA- en PIPA-wetgeving die vorige week door het Amerikaanse Congres op de lange baan werd geschoven nadat sites als Google en Wikipedia actie hadden gevoerd tegen het wetsvoorstel.

Anonymous heeft meer acties tegen ACTA aangekondigd:

Twitter avatar anonops AnonOps #ActAgainstACTA - News about an #Anonymous huge operation soon >> http://t.co/Tv99BWhb