Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Plannen voor tweede kerncentrale Borssele op de lange baan

Kerncentrale Borssele. Foto NRC / Merlin Daleman

Er wordt voorlopig geen tweede kerncentrale in Borssele gebouwd. De plannen zijn voor twee tot drie jaar in de ijskast gezet, maakte het Zeeuwse energiebedrijf Delta vanmiddag bekend.

Delta in een persbericht:

In de afgelopen tijd is gebleken dat de combinatie van de financiele crisis, de hoge investeringen die nodig zijn voor een kerncentrale, het huidige investeringsklimaat en de huidige overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen, moet leiden tot de conclusie dat voorlopig geen kerncentrale kan worden gebouwd.

Zodra de ‘omgevingsfactoren’ verbeteren, pakt het energiebedrijf de draad weer op. Een kerncentrale zou op z’n vroegst pas in 2020 operationeel zijn.

De aandeelhouders zijn vandaag geïnformeerd over het besluit. Eind december liet Delta al weten dat het een halfjaar zou wachten met de vergunningsaanvraag voor de tweede kerncentrale. Ook dat besluit werd ingegeven door het wegvallen van mogelijke investeerders vanwege de lage energieprijs.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom op Twitter:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Zoals voorspeld: het uitstel van kerncentrale wordt afstel. Nog eerder dan verwacht gooit Delta de handdoek ‘Borssele II’ in de ring.

Eind december schreven 69 hoogleraren in milieu, duurzaamheid en transitie in NRC Handelsblad dat een nieuwe kerncentrale “onnodig, onbetaalbaar, onrendabel en niet duurzaam” is.