Parijs aarzelt over Afghanistan

De socialistische kandidaat- president Hollande herhaalde dat hij de Franse troepen uit Afghanistan wil. President Sarkozy wacht een onderzoek af, maar Washington vreest een versneld vertrek.

De Franse minister van Defensie Gérard Longuet keerde vanmiddag terug uit Afghanistan, waar hij afgelopen weekeinde een bezoek bracht aan de Franse troepen, na de aanslag vrijdag die aan vier Fransen het leven kostte. Longuet overhandigt uiterlijk morgen een rapport aan president Sarkozy over de omstandigheden waarin de aanslag kon gebeuren.

Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé had afgelopen weekeinde al intensief telefonisch contact met zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton. De Amerikanen willen meer duidelijkheid over het Franse dreigement om vervroegd uit Afghanistan te vertrekken, nadat de vier Franse soldaten, betrokken bij de opleiding van Afghaanse agenten, door een Afghaanse soldaat werden vermoord. Vijftien andere soldaten raakten bij de aanslag gewond, onder wie acht ernstig.

De Afghaanse soldaat die de aanslag pleegde was een infiltrant van de Talibaan. Hij zei gehandeld te hebben uit wraak, nadat vorige week een video was verspreid waarop te zien is hoe Amerikaanse soldaten urineren op lijken van Talibaanstrijders.

Longuet was meteen na de aanslag naar Afghanistan gereisd om ter plekke te onderzoeken wat er precies is gebeurd en onder welke omstandigheden de Franse militairen zijn vermoord. Uit dat rapport zal president Nicolas Sarkozy zijn conclusies trekken, zei Juppé tegen Clinton. In afwachting van het rapport van Longuet heeft Frankrijk alle activiteiten in Afghanistan opgeschort.

„Wij zijn niet in Afghanistan om oorlog te voeren, maar om de Afghanen te helpen bij het opzetten van een eigen leger en politie. Als de veiligheid van onze soldaten daarbij niet kan worden verzekerd, moeten we daar de gevolgen uit trekken. Wij kunnen niet accepteren dat ook maar één van onze soldaten gedood of geblesseerd raakt door onze bondgenoten”, had Sarkozy al snel na de aanslag gezegd, tijdens zijn jaarlijkse nieuwjaarsgroet aan de diplomaten en ambassadeurs afgelopen vrijdag.

De 3.600 Franse soldaten zouden aanvankelijk tot eind 2014 in Afghanistan blijven. Het Franse contingent, actief in de Tagabvallei in de provincie Kapisa iets ten noordoosten van Kabul, zou al tegen eind dit jaar worden afgebouwd. Dit jaar keren al duizend Franse soldaten terug naar huis. Sarkozy denkt er nu over na om alle soldaten tegen de jaarwisseling terug te laten keren.

Ook de socialistische presidentskandidaat François Hollande herhaalde gisteren op een grote verkiezingsbijeenkomst het partijstandpunt dat hij voor een versnelde terugkeer van de Franse troepen is, te weten vóór kerstmis van dit jaar. De missie heeft ondertussen aan 82 Franse soldaten het leven gekost.

De Verenigde Staten vrezen dat versnelde terugtrekking van de Franse troepen andere Europese landen inspireert om hetzelfde te doen. Bovendien zou het door de Taliban worden geïnterpreteerd als een overwinning op de westerse bemoeienis in het land. Juppé kon Clinton niet verzekeren dat de Fransen blijven tot eind 2014, zoals eerder afgesproken.

De Afghaanse president Karzai zei al tegen Longuet dat het gaat om een geïsoleerd feit. Karzai komt vrijdag naar Parijs voor een ontmoeting met zijn Franse collega Sarkozy. Die afspraak stond al langer op de agenda, maar krijgt door de moord op de vier Fransen nu een extra dimensie.

Het Elysée maakt zich al langer zorgen over de rekrutering bij het Afghaanse leger en de politie. Er is volgens Parijs al veel langer bewijs dat het de Talibaan niet vreselijk moeilijk wordt gemaakt om te infiltreren in de veiligheidsdiensten. Een twintigtal Amerikaanse, Britse en Duitse soldaten werd eveneens slachtoffer van moordaanslagen door Talibaan die in het leger waren geïnfiltreerd.

    • Dirk Vandenberghe