Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Oppositie presenteert alternatief voor natuurplannen Bleker

De oppositie wil een alternatief voor de natuurplannen van staatssecretaris Henk Bleker presenteren. Foto NRC / Roel Rozenburg
De oppositie wil een alternatief voor de natuurplannen van staatssecretaris Henk Bleker presenteren. Foto NRC / Roel Rozenburg De oppositie wil een alternatief voor de natuurplannen van staatssecretaris Henk Bleker presenteren. Foto NRC / Roel Rozenburg

PvdA, GroenLinks en D66 komen samen met een initiatiefwet die het natuurbeleid moet behouden. De wet wordt vanmiddag gepresenteerd tijdens een symposium over het onderwerp.

PvdA, GroenLinks en D66 zijn van mening dat de natuur beter verdient dan wat staatssecretaris Henk Bleker wil. Volgens de partijen maakt Bleker met zijn nieuwe natuurwet een einde aan de bescherming van veel natuurgebieden, dieren en planten. De oppositiepartijen willen dat Natura 2000 en de vorming van de Ecologische Hoofdstructuur gewoon doorgang zullen vinden.

De partijen:

“De wet Mooi Nederland moet daarom het voortbestaan van alle in Nederland voorkomende soorten blijvend op nationaal niveau borgen en behoud en versterking van de biodiversiteit benoemen als verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid.”

‘Eenmaal verdwenen natuur komt nooit meer terug’

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi:

“Als Bleker de ruimte krijgt om te doen wat hij van plan is, is er van de natuur zoals we die kennen straks een hoop verwoest. Eenmaal verdwenen natuur, komt nooit meer terug. Wij vinden dat we dat moeten voorkomen, en vele Nederlanders vinden dat met ons.”

‘Natuurwet van Bleker is een verarming’

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven:

“De Natuurwet van Bleker is een verarming. Vele investeringen in natuur verbleken door deze wet. Eeuwig zonde. Ook met weinig financiële armslag blijft het onze verantwoordelijkheid te werken aan behoud en bescherming van onze natuur. Natuur is niet alleen mooi, duizenden mensen die werkzaam zijn in de land-, bos- en tuinbouw zijn ervan afhankelijk. Bovendien bieden onze bossen, weides en natuurgebieden ruimte voor ontspanning én ontsnapping aan de stenen van de stad. Daar blijft met de plannen van deze staatssecretaris nog maar weinig van over.”

‘Bleker geeft wat toe, maar bezuinigingen oplopend tot 70 procent zijn gigantisch’

Onlangs gaf Bleker een klein beetje toe aan de kritiek van natuurbeschermers dat zijn wet te weinig plant- en diersoorten beschermde. De nieuwe wet moet bestaande wetten vervangen, regels vereenvoudigen, meer overlaten aan regio’s, minder economische activiteiten dwarsbomen en in principe niet méér bescherming bieden dan waartoe Brussel verplicht, aldus NRC-redacteur Arjen Schreuder.

Bleker wil onder meer de Ecologische Hoofdstructuur, het netwerk van verbonden natuurgebieden, kleiner maken. Schreuder:

“Het is overduidelijk dat als je dat doet, je de kabinetsdoelen met betrekking tot de biodiversiteit verder buiten bereik brengt.

Dit kabinet houdt vast aan het plan om veel minder grond aan te kopen voor natuur en in totaal maar liefst tussen de 60 en 70 procent te bezuinigen op het natuurbeleid. Dat is natuurlijk een gigantisch bedrag en relatief meer dan op andere departementen wordt bezuinigd. En dat terwijl het aantal plant- en diersoorten achteruit giert.” - Arjen Schreuder, NRC

De presentatie van de initiatiefwet is live te volgen vanaf 13.30 uur op Politiek 24.