Olieboycot EU tegen Iran - ‘verbod met extreem veel uitzonderingen’

Iran heeft gedreigd de tactisch belangrijke de Straat van Hormuz af te sluiten als gevolg van de sancties, maar het is voorlopig niet te verwachten dat dit gebeurt. Foto Reuters

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben vanochtend ingestemd met een verbod op de aankoop van olie die afkomstig is uit Iran. Dat meldt persbureau AP.

De strafmaatregel heeft tot doel een einde te maken aan het Iraanse atoomprogramma en kwam vandaag tot stand na overleg van de 27 ministers. Het embargo wordt onmiddellijk van kracht voor nieuwe contracten voor ruwe olie en olieproducten.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague noemt het besluit een onderdeel van een serie “ongekende maatregelen”:

“Ik denk dat we hiermee de vastberadenheid aantonen van de EU wat betreft dit onderwerp.”

‘Voorlopig geen druppel olie minder vanuit Iran naar Europa’

Volgens redacteur Chris Hensen van NRC Handelsblad stroomt er ondanks dit nieuwe verbod voorlopig geen druppel olie minder naar Europa. Hensen geeft aan dat er veel verschillende uitzonderingen op deze regel bestaan:

“Italië, Spanje en Griekenland hebben voor het verbod uitstel bedongen van een half jaar voor bestaande contracten. Deze landen zijn tevens de grootste Europese afnemers van Iraanse olie. Er mogen alleen geen nieuwe contracten worden afgesloten. Huidige olie-export vanuit Iran gaat voorlopig dus door. Daarnaast is in het verbod opgenomen dat Iran schulden aan het buitenland kan blijven aflossen in natura, oftewel met olie. Bij die aflossing zijn enorme hoeveelheden olie gemoeid. Dan zijn er nog de oliebedrijven zelf die een aantal trucs hebben om de maatregel te omzeilen, bijvoorbeeld door Iraanse buiten het land zelf te mengen met andere olie, waardoor niet meer te achterhalen is waar het vandaan komt.”

Iran verrijkt al tijden uranium en zegt dit te doen voor vreedzame doeleinden, namelijk het opwekken van energie. De Verenigde Staten en Europa menen echter dat Iran nucleaire wapens probeert te produceren en verscherpen de sancties tegen het land. Begin deze maand liet Iran weten dat het bereid is om te praten over haar nucleaire programma, maar het land heeft zich nog weinig van de sancties uit de VS en Europa aangetrokken.

Niemand verwacht afsluiting van Straat van Hormuz

Het Iraanse regime heeft onlangs gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten als het Westen besluit om niet langer Iraanse olie te importeren. De afgelopen dagen zijn zowel de Amerikaanse als Britse marine er echter zonder incidenten in geslaagd dit water over te steken.

Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad schrijft vandaag dat de kans klein is dat Iran dit dreigement doorzet:

“Niemand verwacht dat Iran inderdaad de Straat van Hormuz zal afsluiten, al was het maar omdat het dan ook zijn eigen olie niet kan exporteren. Maar aan de andere kant kan uit de huidige beleefdheid niet worden afgeleid dat de Iraanse leiders zullen buigen. De huidige machtsverhoudingen in Teheran sluiten dat uit.”

Update 14.16: De Russische minister van Buitenlandse zaken, Sergey Lavrov, heeft de hoop uitgesproken dat de onderhandelingen met Iran over het nucleaire programma niet zullen lijden onder de olieboycot.