Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Nigeriaanse politie ontmantelt tien bomauto’s

De restanten van een opgeblazen auto na de aanslagen van afgelopen vrijdag. Foto AP / Sunday Alamba

In de Nigeriaanse stad Kano, waar afgelopen vrijdag 185 mensen om het leven kwamen na een serie bomaanslagen, heeft de politie vandaag tien auto’s aangetroffen die geladen waren met explosieven. De explosieven zijn inmiddels ontmanteld, aldus persbureau AP.

Meer dan 900 doden door islamtische sekte Boko Haram

De aanslagen van vrijdag werden direct opgeëist door de islamitische radicale sekte Boko Haram. In de drie weken voorafgaand aan de terreurdaad bracht het als zeker 83 mensen om. Sinds de verkiezingen in april vorig jaar staat de teller nu op meer dan negenhonderd doden. In Kano is nu een avondklok van 24 uur ingesteld.

Boko Haram probeert al tijden de voortdurende spanning tussen het overwegend christelijke zuiden en het merendeels islamitische noorden van Nigeria te vergroten. In de islamitische noordelijke provincies is de islamitische sharia-wetgeving van kracht. Boko Haram wil dat deze wetten en regels ook voor christenen en in het zuiden gaan gelden.

Kano is de grootste stad in het noorden van Nigeria. In de overwegend islamitische metropool wonen zo’n 9 miljoen mensen.


Grotere kaart weergeven

Dit bericht wordt aangevuld.