Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Moslimbroeder verkozen tot voorzitter Egyptisch parlement

Caption: Salafi members of parliament are seen during the first Egyptian parliament session, after a revolution ousted former President Hosni Mubarak, in Cairo January 23, 2012. Egypt's parliament opened on Monday for the first time since a historic free election put Islamists in the driving seat after years of repression under Mubarak. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS)
Caption: Salafi members of parliament are seen during the first Egyptian parliament session, after a revolution ousted former President Hosni Mubarak, in Cairo January 23, 2012. Egypt's parliament opened on Monday for the first time since a historic free election put Islamists in the driving seat after years of repression under Mubarak. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS) De pas verkozen salafisten in het nieuwe Egyptische parlement, waarvan enkelen lijken te zijn weggedommeld. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Saad al-Katatni van de Moslimbroederschap is vanmiddag met een grote meerderheid verkozen tot de voorzitter van het nieuwe Egyptische parlement.

Katatni kreeg 399 van de 496 stemmen tijdens de eerste zitting van het parlement, meldt persbureau AP. De volksvertegenwoordiging wordt gedomineerd door islamitische partijen. Naast Katatni zullen ook twee vice-voorzitters gekozen worden.

De parlementsverkiezingen gingen 28 november van start en namen weken in beslag. De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (FJP) van de Moslim Broederschap wist uiteindelijk 38 procent van de beschikbare 498 zetels binnen te halen, zo bleek eergisteren. De hardliners van de Nour-partij kwamen uit op 29 procent. Opvallend was het feit dat de coalitie van jongerenbewegingen die voorop gingen bij de protesten tegen president Hosni Mubarak slechts zeven zetels behaalden. Het liberale Egyptische Blok, geleid door een partij opgericht door de christelijke telecomtycoon Naguib Sawiris, heeft 9 procent van de zetels in het parlement. Een andere liberale partij, de Wafd die als oppositiepartij gedoogd werd tijdens het regime van Mubarak, won ook 9 procent.

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck in Kairo is het de vraag wat de islamisten met hun grote meerderheid in het parlement van plan zijn. Van Langendonck:

[De] vraag is wat de fundamentalistische partijen in het parlement gaan doen met hun verpletterende overwinning. In principe staan ze samen sterk genoeg om te eisen dat Egypte een islamitische staat wordt. Maar hoewel de Moslimbroederschap een alliantie met de Nour-partij niet heeft uitgesloten, lijkt het erop dat de partij voorlopig verder wil op de gematigde weg die zij na de revolutie heeft gekozen.

De eerste beproeving van het parlement zal het opstellen van een grondwet zijn. Daar zal de Moslimbroederschap, die voorlopig gerustellende woorden spreekt, een grote stempel op drukken, zegt Van Langendonck:

De eerste test wordt het opstellen van een grondwet. Dat moet gebeuren door een honderdkoppige vergadering die door het parlement wordt aangewezen. De fundamentalisten zullen hun stempel willen drukken op de grondwet, net als het leger overigens. Maar de Moslimbroeders spreken geruststellende taal. Begin januari stelde de partij dat de grondwetgevende vergadering een weerspiegeling moet zijn van de samenleving in al haar aspecten, en dus niet louter van de nieuwe verhoudingen in het parlement. In haar eigen werkdocument voor de grondwet wordt Egypte omschreven als „een burgerlijke staat met een islamitisch referentiekader”. In een interview met het persbureau AP zei Subhi Saleh, een prominente Moslimbroeder, vorige week dat zijn partij momenteel niet wakker ligt van religieuze hervormingen. „Economische en politieke hervormingen zijn onze prioriteit.”

Van Langendonck schreef vanmiddag in NRC Handelsblad dat hoewel de installatie van het parlement nu in volle gang is, de betogers van het Tahrir-plein nog altijd niet tevreden zijn. Zij zullen woensdag, op de verjaardag van de opstand tegen Mubarak, een nieuwe campagne beginnen om het leger - dat nu nog de macht in handen heeft in Egypte - te dwingen hun taken over te dragen aan het parlement. Maar Van Langendonck ziet dat niet gebeuren:

“Er is geen kans dat dat gebeurt. Legerleider Mohamed Hussein Tantawi heeft altijd gezegd dat hij de macht alleen wil overdragen aan een gekozen president. In november, onder druk van straatprotest, beloofde Tantawi dat de presidentsverkiezingen in juni dit jaar zullen plaatsvinden, in plaats van in 2013. De Moslimbroeders gingen akkoord met dat plan, en hebben sindsdien de handen afgetrokken van het protest op het Tahrirplein. Aan de linkerzijde is men bang dat de Moslimbroeders een akkoord hebben gesloten met het leger om de macht te delen en te zwijgen over het recente bloedvergieten door het leger. De Moslimbroederschap ontkent dat.”