Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Merkel, Sarkozy en Cameron roepen Iran op ‘per direct’ kernprogramma te stoppen

In een gezamenlijke verklaring roepen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron Iran op per direct het kernprogramma stop te zetten. De verklaring komt nadat de Europese Unie vandaag een onmiddellijk olie-embargo instelde tegen het land, meldt persbureau AFP.

Wel benadrukken de drie leiders dat “de deur open blijft staan” als Teheran bereid is om serieus te onderhandelen over het kernprogramma en voldoet aan de “internationale verplichtingen” aangezien Iran hier “voortdurend lak” aan lijkt te hebben en “geweld exporteert” in de regio. Merkel, Sarkozy en Cameron blijven “tot die tijd verenigd” staan achter de sancties tegen Iran.

Teheran en de EU verscherpten vandaag de spanningen nadat Iran opnieuw dreigde met een blokkade van de Straat van Hormuz, een strategische aanvoerroute voor olie, na de instelling van het olie-embargo.

Waarom de Straat van Hormuz zo belangrijk is:

De confrontatie tussen de EU en Iran kan zorgen voor stijgende brandstofprijzen, economische instabiliteit in de regio en een mogelijke militaire interventie om de Straat van Hormuz open te houden, schrijft persbureau AP.