Meeste zzp'ers zijn niet verzekerd

Twee op de drie zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Reden: de hoge kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. Veel zzp’ers denken dat ze in geval van nood wel terug kunnen vallen op hun partner of een spaarpotje. Tikje naïef? Ja, zegt woordvoerder Henriette Raap-Scheele van Wijzer in geldzaken. „Mensen nemen de gok, maar realiseren zich niet dat je zo maar van de trap kunt vallen.”

De Nederlandse arbeidsmarkt telt momenteel 723.000 zzp’ers. De helft van hen legt geen of onvoldoende geld opzij voor het pensioen, blijkt ook uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken. Ze zien er de noodzaak niet van in en vinden het te duur.

Hoewel een groot deel van de zelfstandigen wel weet van het bestaan van beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, heeft meer dan de helft ook deze niet afgesloten. Het privévermogen van de zzp’er en diens partner is daarnaast ook slecht beschermd via huwelijkse voorwaarden, ontdekten de onderzoekers.

Zzp’ers blijken slecht op de hoogte van de financiele risico’s die ze lopen”, concludeert Raap-Scheele. „Dat is zorgelijk, het gaat immers om een grote groep mensen.”

Het ministerie van Sociale Zaken doet permanent onderzoek naar zzp’ers in Nederland. Uit een recente peiling blijkt dat de meeste zelfstandigen tevreden zijn over hun werk. Ook in financieel opzicht melden de meeste zzp’ers een verbetering ten opzichte van hun eerdere, vaste baan. Ondanks de huidige, moeilijke economische situatie zou slechts 12 procent kiezen voor een vast dienstverband als die kans zich voordeed. „Mensen verdienen vaak meer als zelfstandige”, zegt Raap-Scheele. „Maar ze vergeten dat ze grote risico’s lopen. Je kan leuk zaken doen, maar hou ook je administratie bij. Zzp’ers moeten op zijn minst een buffer aanleggen om het een paar maanden uit te kunnen zingen.”