Meer verkeersovertreders verplicht op cursus

Na twee overtredingen in het verkeer volgt een gedragscursus voor automobilisten. Foto NRC / Arjan de Jongh

Opnieuw is het aantal automobilisten dat op een verplichte driedaagse gedragscursus werd gestuurd toegenomen. In 2010 gingen bijna dertienhonderd automobilisten op cursus, vorig jaar waren dat er vijftienhonderd. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aan persbureau Novum na een bericht hierover in het AD.

De maatregel werd door de meeste politiekorpsen in 2009 voor het eerst toegepast. Toen werden nog ongeveer duizend mensen op cursus gestuurd.

Weggebruikers kunnen na twee overtredingen naar de bijscholing voor ‘verkeershufters’ worden gestuurd. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld bumperkleven, door rood rijden of racen. De achthonderd euro die de cursus kost moeten ze zelf ophoesten. Bij de cursus worden groepsgesprekken gehouden en wordt op de gevaren van hufterig gedrag gewezen.

Het CBR verwacht dat het aantal weggebruikers dat op cursus wordt gestuurd de komende jaren verder toeneemt.

    • Marije Willems