Liga wil dat Assad de macht overdraagt

De Arabische Liga heeft de Syrische president Bashar al-Assad gisteren op een ministersbijeenkomst in Kairo opgeroepen de macht over te dragen aan zijn vicepresident die een eenheidsregering met de oppositie zou moeten vormen en verkiezingen uitschrijven. Damascus wees het plan meteen af. Maar ook de Syrische oppositie is er niet blij mee.

In de tussentijd blijven waarnemers van de Arabische Liga nog een maand in Syrië. Zij moeten erop toezien dat het Syrische leger zich terugtrekt uit de steden en het geweld tegen betogers staakt, volgens een eerder vredesplan van de Liga. Sinds hun komst, in december, zijn echter volgens schattingen van de Verenigde Naties opnieuw honderden doden gevallen bij staatsgeweld.

De oppositie vindt dat het aanblijven van de waarnemers het regime alleen maar gelegenheid geeft omzijn onderdrukking voort te zetten, en wil daarom dat de VN-Veiligheidsraad de kwestie-Syrië overneemt. Saoedi-Arabië maakte gisteren bekend zijn waarnemers uit de missie terug te trekken met het argument dat de Syrische regering zich niets van het vredesplan aantrekt.

De Qatarese premier, sjeik Hamad bin Jassim al-Thani, vergeleek het nieuwe plan voor Syrië met het plan van de Golfraad voor Jemen, op basis waarvan president Saleh uiteindelijk de macht overdroeg aan zijn vicepresident. Maar in Jemen betwijfelen velen dat de familie-Saleh inderdaad van plan is de macht op te geven.

In Syrië is vicepresident Farouq al-Sharaa integraal onderdeel van het regime, en het is niet voorstelbaar dat de oppositie met hem wil samenwerken mocht president Assad de macht willen overdragen. Maar dat Assad opstapt is zeer onwaarschijnlijk. Damascus noemde het plan vanochtend „flagrante inmenging” en onderdeel van een „samenzwering tegen Syrië”.

Een Russische krant meldde vanochtend dat Moskou Syrië 36 gevechtsvliegtuigen gaat leveren. (Reuters, AP, AFP)