Kunsttweeling blijft raadsel

24 uur met... L.A. RaevenNed. 3, 20.55 - 21.55 uur

In 24 uur met... ontvangt Wilfried de Jong meestal één persoon. Alleen vandaag zijn het er twee, en toch wordt van de formule niet afgeweken. De gasten is namelijk een tweeling die zelf lang geworsteld heeft met de vraag of ze nu één of twee personen zijn. Liesbeth en Angelique Raeven werken samen als kunstenaar onder de naam L.A. Raeven. Lang leefden ze ook samen, maar sinds een paar jaar gaan ze privé gescheiden door het leven. Jarenlang veroordeelden ze elkaar er toe precies hetzelfde te eten en te drinken. De Jong krijgt ze zover toe te geven dat ze uitgebraakt eten weer op moesten eten om gelijk te blijven. Hoe langer het voedsel uitgekotst was geweest, hoe viezer het was.

Over hun werk ging het nauwelijks in de uitzending. Ik had bijvoorbeeld wel iets willen weten over de performance Fried Air waarmee ze op 28 januari hun solo expositie in Luxemburg openen. In hun werk lijkt de tweeling minder afwijkend van de norm omdat ze zich dan kunnen presenteren als een karikatuur of een intensivering van de moderne obsessie met uiterlijk die vrijwel niemand onberoerd laat. Zonder die dekmantel is hun verhaal schrijnender. De tweeling verliest op het eerste gezicht voor een deel wel de mystiek die hen altijd omringde. Hebben ze anorexia? Zijn ze nog maagd? Overheerst de een de ander? Maar raadselachtig blijven ze, vooral door de wijze waarop ze op elkaar reageren en hoeveel daarvan verborgen lijkt te blijven.

Bianca Stigter