Kortkolom kunst

Rijksmuseum met Rembrandt in Turkije

Rotterdam. Het Rijksmuseum gaat voor de eerste keer een tentoonstelling presenteren in Turkije over de Nederlandse Gouden Eeuw, met onder meer vijf schilderijen van Rembrandt en Vermeers Liefdesbrief uit 1669-1670. In totaal 111 schilderijen, tekeningen, prenten en kunstnijverheidsobjecten (tapijten, aardewerk, zilver en glas) uit het Rijksmuseum zullen van 21 februari tot en met 10 juni 2012 te zien in het Sakip Sabanci Museum in Istanbul. Van Frans Hals zullen twee portretten te zien zijn, van Gerrit Berckheyde enkele stadsgezichten en van Willem van de Velde de Oude twee penschilderijen. De schilderijen van Rembrandt van Rijn die meegaan zijn: Het portret van Haesje van Cleyburgh (1634), De pauwen (c. 1639), Het portret van Dr. Ephraïm Bueno (1645-47), De muziekles (1626) en Jozef legt zijn dromen uit (1633). De tentoonstelling maakt deel uit van de festiviteiten rond 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland. (NRC)

Producenten vinden ‘The Artist’ de beste

Los Angeles. The Artist is volgens het Producers Guild of America de beste film van het jaar. De Producers Guild Award, die wordt uitgereikt door de vakbond voor televisie- en filmproducenten, is een van de vele prijzen die wordt uitgereikt in aanloop naar de Oscars. De film van regisseur Michel Hazanavicius won al Golden Globes voor beste komedie, beste acteur en beste muziek en is is twaalf keer voor voor de jaarlijkse prijzen van de British Association of Film and Television Arts (Bafta) genomineerd, die op 12 februari worden uitgereikt. Morgen wordt bekend of The Artist ook voor een Oscar in aanmerking komt, wanneer de genomineerden bekend worden gemaakt. De Oscars worden op 26 februari uitgereikt. (Novum/AP)

Curatorenprijs VS naar Ann Goldstein

New York. The Center for Curatorial Studies at Bard College (CCS Bard) in New York heeft bekend gemaakt dat de Award for Curatorial Excellence in 2012 wordt uitgereikt aan Ann Goldstein, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. CCS Bard kent sinds vijftien jaar de prijs toe aan ‘toonaangevende curatoren die zich onderscheiden in nieuwe ideeën, visie en toewijding’. Goldstein, voorheen curator van het MOCA in Los Angeles, bevindt zich daarmee in het gezelschap van toonaangevende tentoonstellingsmakers als Harald Szeemann, Kasper König, Catherine David, Okwui Enwezor en Hans Ulrich Obrist. In Nederland kreeg Goldstein vaak het verwijt dat ze te onzichtbaar zou zijn. Ze maakte tot nu toe twee tentoonstellingen in de tijdelijk heropende oudbouw van het Stedelijk. De prijs, een bedrag van 25.000 dollar, wordt op 4 april in New York uitgereikt. (NRC)