Kortkolom economie

Huizenprijs hakt in particulier vermogen

Rotterdam. Door de dalende huizenprijzen is het vermogen van Nederlanders met 12 procent geslonken. Op 1 januari 2011 bedroeg het gemiddelde vermogen van een huishouden 29.000 euro, begin 2010 was dat nog 33.000 euro, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens het CBS is het vermogensverlies voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de waardevermindering van de eigen woning. Bijna 60 procent van de huishoudens bezit een eigen woning. Begin 2011 was de waarde van de eigen woning gemiddeld 233.000 euro, tegen 237.000 euro begin 2010. Omdat de huizenprijzen in 2011 verder zijn gedaald is de vermogenspositie van Nederlanders ook in 2011 waarschijnlijk verder gedaald. (NRC)

Voorlopig geen tweede kerncentrale Borssele

Rotterdam. Er wordt voorlopig geen tweede kerncentrale in Borssele gebouwd. De plannen zijn voor twee tot drie jaar in de ijskast gezet, maakte het Zeeuwse energiebedrijf Delta maandag bekend. De redenen voor het uitstel zijn „de combinatie van de financiële crisis, de hoge investeringen die nodig zijn voor een kerncentrale, het huidige investeringsklimaat en de huidige overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen”. Zodra de „omgevingsfactoren” verbeteren, pakt het energiebedrijf de draad weer op. De aandeelhouders zijn maandag geïnformeerd over het besluit. (Novum)

Economie Duitsland stabiliseert door crisis

Rotterdam. De Duitse economie zal de komende maanden vermoedelijk zijwaarts bewegen vanwege de vertragende wereldeconomie en aanhoudende Europese schuldencrisis. De Duitse centrale bank kan niet uitsluiten dat de economie in het vierde kwartaal van 2011 is gekrompen. Vooral de maakindustrie heeft te lijden gehad onder de mondiale economische vertraging en de Europese schuldencrisis, stelt de Bundesbank. De werkloosheid staat met 6,8% op het laagste niveau in twee decennia. (Novum)