Kortkolom buitenland

Pro-EU-kandidaten gaan door in Finland

Helsinki. Finland krijgt geen anti-Europese president. In de gisteren gehouden eerste ronde behaalde de conservatieve kandidaat, oud-minister van Financiën Sauli Niinistö, zoals verwacht de meeste stemmen, 37 procent. Zijn tegenstander in de tweede ronde wordt de kandidaat van de Groenen, Pekka Haavisto, met 18,8 procent. Hij streefde de kandidaat van de Centrumpartij voorbij, de anti-Europese Paavo Väyrynen. De partijleider van de populistische en eveneens anti-Europese Ware Finnen, Timo Soini, bleef steken op 9,4 procent. Bij de parlementsverkiezingen vorig jaar kreeg zijn partij nog ruim 19 procent. De tweede ronde is op 5 februari. (AFP, Reuters)

Kroaten zeggen ja tegen Europese Unie

Zagreb. Met een duidelijke meerderheid, maar bij een lage opkomst, hebben de Kroaten bij een referendum zondag ja gezegd tegen toetreding van het land tot de Europese Unie. Volgens de vrijwel volledige resultaten heeft 66 procent voor toetreding gestemd. Maar de opkomst was met 43,6 procent fors lager dan bij de verkiezingen van december. Het aanvankelijke massale enthousiasme voor Brussel is door de financiële en economische crisis sterk gedaald in Kroatië. Als de parlementen van de 27 andere lidstaten ermee instemmen, kan Kroatië in juli 2013 formeel EU-lid worden. De Europese Commissie zei dat de aanstaande toetreding een signaal is voor de hele Balkenregio. „Dit laat zien dat met politieke moed en vastbesloten hervormingen het EU-lidmaatschap binnen bereik is.” (AP, AFP)

Massale betoging vóór regering in Hongarije

Boedapest. Ruim honderdduizend mensen zijn zaterdag de straat opgegaan in Boedapest om hun steun te betuigen aan de rechts-nationalistische premier Viktor Orbán. Deze is de afgelopen weken fel bekritiseerd wegens wetten die zijn regeringspartij Fidesz veel macht geven. De Europese Commissie is een juridische procedure begonnen tegen Orbán. De deelnemers aan de ‘Vredesmars voor Hongarije’ droegen spandoeken mee voor Orbán en zongen het volkslied. De betoging laat zien dat Fidesz nog steeds veruit de grootste partij is in Hongarije. Een van de organisatoren, journalist Andras Bencsik, zei Europa een boodschap te willen sturen dat Hongarije zich niet laat koloniseren. Gisteren demonstreerden enkele duizenden tegenstanders van Orbán tegen plannen om de zender Klub Radio, die de oppositie vaak aan het woord liet, geen frequentie meer toe te kennen. (AFP, AP)

Leden Libisch bestuur geschorst

Benghazi. Het hoofd van de Libische Nationale overgangsraad, Mustafa Abdul Jalil, heeft gisteren zes leden van zijn bestuur uit Benghazi geschorst. Zijn tweede man, Abdel-Hafiz Ghoga, nam uit protest tegen de schorsingen zijn ontslag. Jalils stap volgde op straatprotest in Benghazi, waar vorig jaar februari de opstand tegen de inmiddels gelynchte Libische leider Gaddafi begon, tegen corruptie in de overgangsraad. Jalil zei later een raad van religieuze leiders te hebben aangesteld om de beschuldigingen te onderzoeken. (AP)

Giffords na aanslag toch uit Congres

Rotterdam. Ruim een jaar na de aanslag in Arizona waarbij zij zwaar gewond raakte, met een kogel in haar linkerhersenhelft, heeft de Amerikaanse afgevaardigde Gabrielle Giffords besloten haar zetel op te geven om al haar energie te kunnen geven aan haar revalidatie. In een videoboodschap kondigde het Democratische Congreslid gisteren in korte, soms haperende zinnetjes aan dat ze zich terugtrekt uit de politiek. (NRC)