Kortkolom binnenland

Drie agenten gewond in Friesland

Leeuwarden. In Friesland zijn dit weekeinde in drie plaatsen agenten gewond geraakt bij geweldsmisdrijven. In Kollum kreeg een agent een klap op zijn achterhoofd toen hij een man wilde aanhouden wegens belediging. Hij raakte even buiten bewustzijn en liep een hersenschudding op. Een 41-jarige man en een 17-jarige jongen, beiden uit Gerkesklooster, zitten hiervoor nog vast. In Dokkum sloeg een 42-jarige man uit die stad een agent na een aanhouding. De agent brak daarbij zijn hand. In Bolsward werden tijdens een massale vechtpartij zaterdagnacht agenten mishandeld, nadat ze een 22-jarige Bolswarder wilden aanhouden. Een groep bemoeide zich ermee, waarna de agenten werden geschopt en geslagen. Volgens een politiewoordvoerder stonden de agressievelingen „stijf van de drank”. (NRC)

Laura Dekker rondt haar wereldreis af

Amsterdam. De 16-jarige solozeiler Laura Dekker is zaterdag met haar zeilboot Guppy aangekomen op Sint Maarten, waar ze op 20 januari vorig jaar vertrok voor haar soloreis rond de wereld. Tientallen mensen zwaaiden en juichten toen Dekker de haven binnenzeilde. Met haar aankomst op Sint Maarten is een einde gekomen aan Dekkers tocht. Van een officieel wereldrecord kan niet worden gesproken. De World Sailing Speed Record Council en Guinness World Records hebben besloten geen records voor ‘jongste’ zeilers meer te erkennen uit vrees dat daarmee gevaarlijk gedrag wordt aangemoedigd. Laura Dekker schreef vorige week op haar blog niet meer in Nederland te willen wonen. Wel is ze in maart op de botenbeurs Hiswa. (Novum)

Meer ogen blind geraakt door vuurwerk

Amsterdam. Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn 21 ogen blind geworden. Dat zijn er vijf meer dan de jaarwisseling daarvoor, zo is vandaag gebleken uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Negen ogen zijn inmiddels verwijderd. Het aantal verwondingen aan ogen daalt, maar het aantal gevallen waarbij sprake is van blijvend letsel stijgt. In totaal werden 246 ogen van 207 patiënten behandeld. Vorig jaar waren dat nog 307 ogen bij 251 patiënten. De cijfers worden sinds vier jaar bijgehouden. Het hoogste aantal blinde ogen werd in de jaarwisseling van 2009 op 2010 gehaald. Toen ging het om 25 gevallen. (Novum)

Moeder van vondeling Groningen gevonden

Groningen. De politie heeft de vermoedelijke moeder gevonden van de baby die zaterdag te vondeling werd gelegd in Groningen. Het gaat om een 40-jarige vrouw uit de gemeente De Marne. Het kind werd zaterdag aan het einde van de middag neergelegd bij het politiebureau aan de Kostersgang. De baby was warm ingepakt in een grote zwarte bontsjaal. (Novum)