Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Vier Kenianen moeten terechtstaan voor Internationaal Strafhof

FILE - In this Sunday, Jan. 20, 2008 file photo, a man on crutches walks past the body of a man killed during ethnic fighting and post-election violence in the Mathare slum of Nairobi, Kenya. The International Criminal Court says it will announce on Monday, Jan 23, 2012 whether it will put on trial six influential Kenyans accused of involvement in deadly clashes that erupted after disputed 2007 presidential elections. The suspects are Mohammed Hussein Ali, Uhuru Muigai Kenyatta, William Samoei Ruto, Henry Kiprono Kosgey, Joshua Arap Sang, and Francis Kirimi Muthaura. (AP Photo/Karel Prinsloo, File)
FILE - In this Sunday, Jan. 20, 2008 file photo, a man on crutches walks past the body of a man killed during ethnic fighting and post-election violence in the Mathare slum of Nairobi, Kenya. The International Criminal Court says it will announce on Monday, Jan 23, 2012 whether it will put on trial six influential Kenyans accused of involvement in deadly clashes that erupted after disputed 2007 presidential elections. The suspects are Mohammed Hussein Ali, Uhuru Muigai Kenyatta, William Samoei Ruto, Henry Kiprono Kosgey, Joshua Arap Sang, and Francis Kirimi Muthaura. (AP Photo/Karel Prinsloo, File) Een man loopt langs het lichaam van een man die is vermoord tijdens etnisch geweld dat uitbrak na de verkiezingen, in 2008 in een sloppenwijk in Nairobi. Foto AP / Karel Prinsloo

Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil vier prominente Kenianen, onder wie twee presidentskandidaten, vervolgen wegens misdaden tegen de menselijkheid.

De Kenianen moeten zich verantwoorden voor geweld tegen burgers na de verkiezingen in 2007. Oud-minister William Ruto en voormalig vice-president Uhuru Kenyatta willen dit jaar deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

Vrees voor nieuw geweld

Gevreesd wordt dat de beslissing van het ICC tot nieuw geweld kan leiden, met repercussies in landen elders in de wereld. Sommigen zeggen dat een precedent wordt geschapen in hoeverre de internationale gemeenschap mag ingrijpen bij verkiezingsgeweld in landen waarvan het eigen rechtsstelsel tekortschiet.

Bij de uitbarsting van geweld na de verkiezingen van 2007 zijn meer dan duizend mensen om het leven gekomen.

De Keniaanse kiescommissie riep president Mwai Kibaki na de verkiezingen in 2007 uit tot winnaar. Ruto wordt met omroepman Joshua Arap Sang vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid, begaan tegen aanhangers van Kibaki. Tegen een andere verdachte, oud-minister van industrialisatie Henry Kiprono Kosgey, is te weinig bewijsmateriaal gevonden om tot vervolging over te gaan. Kenyatta is met kabinetssecretaris Francis Kirimi Muthaura aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid tegen aanhangers van premier Raila Odinga. Ook in deze zaak wordt een derde verdachte, voormalig politiechef Mohammed Hussein Ali, niet vervolgd.