In Galgenwaard kan alleen na topduels bierpomp open

FC Utrecht en VVV vechten weliswaar tegen degradatie, maar de topclubs weten er maar niet van te winnen. In stadion de Galgenwaard bleef PSV gisteren op 1-1 steken.

FC Utrecht en VVV-Venlo verdienen dit seizoen met recht het predicaat ‘reuzendoders’. Beide clubs zijn aan een zeer moeizame jaargang bezig, waarin ze al vroeg afscheid namen van hun nieuwe trainers. Ze staan respectievelijk op de veertiende en zestiende plaats van de eredivisie, en voetballen tegen degradatie. Maar PSV, Ajax en Feyenoord wonnen dit seizoen in Utrecht noch in Venlo.

Ook gisteren gingen de bierpompen in de Galgenwaard en in De Koel weer vol open na een gelijkspel van FC Utrecht tegen PSV (1-1) en een zege van VVV op Feyenoord (2-1). De kracht van FC Utrecht en VVV in ontmoetingen met topploegen ligt ook aan de onderschatting bij de tegenstander. FC Utrecht bestreed eerder dit seizoen het gemakzuchtige Ajax met passie en vechtlust, en won in een kolkend stadion met 6-4.

De afgelopen seizoenen wist FC Utrecht topploegen meerdere malen te overklassen, maar het niveau van de huidige selectie van Jan Wouters is zo middelmatig dat de ploeg gisteren als grote underdog begon tegen PSV. De spelers van de Eindhovense club hoorden voor de wedstrijd dat AZ en Ajax gelijk hadden gespeeld. De koppositie lag in het verschiet. En van de opstelling van FC Utrecht werden de PSV’ers niet zenuwachtig. Namen als Mark van der Maarel, Dave Bulthuis, Stefano Lilipaly, Mike van der Hoorn en Enzio Boldewijn boezemen geen ontzag in.

De spelers van PSV hadden in de winterstop op het trainingskamp in het Spaanse La Manga volop vertrouwen getankt. „We laten het niet nog een keer misgaan. We zijn sterk genoeg om kampioen te worden”, zo liet aanvoerder Ola Toivonen optekenen in Voetbal International. En ook trainer Fred Rutten stelde tevreden vast dat de wisselvalligheid van zijn ploeg aan het verdwijnen was.

Het optimisme in Eindhoven was ook overgeslagen op de eigen aanhang. Voor het eerst sinds tijden was het uitvak bij FC Utrecht helemaal gevuld met supporters van PSV. Ze juichten aan het begin van de wedstrijd hun aanwinst Dries Mertens hartstochtelijk toe. De Belg beloofde voor het duel niet te zullen juichen als hij tegen zijn oude club zou scoren. De Belgische aanvaller hoopte goed te worden ontvangen door de fans van FC Utrecht.

De technische staf, de spelers en de supporters van FC Utrecht hadden echter geen boodschap aan de goede bedoelingen van PSV en haar dragende spelers. Voor het elftal van Wouters stond vooraf al vast dat een gelijkspel als een overwinning zou worden gezien. PSV dacht op halve kracht de volle buit te kunnen veroveren, en speelde slap en fantasieloos. Kevin Strootman en Mertens hadden willen schitteren in de Galgenwaard, maar ze speelden misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen. Het publiek van FC Utrecht kende geen mededogen en floot Strootman en Mertens uit.

FC Utrecht koos er niet voor het publiek te vermaken, maar speelde resultaatvoetbal. Dat deed de ploeg heel effectief. In de 67ste minuut kwam Utrecht via een counterdoelpunt van Lilipaly zelfs op voorsprong. Maar Toivonen voorkwam vier minuten later met de gelijkmaker een pijnlijke nederlaag, zoals Feyenoord die wel leed tegen VVV.

    • Koen Greven