In Amerika is de vetgroei over z'n hoogtepunt heen

Ruim 70 procent van de volwassen Amerikanen heeft nu overgewicht.

De Amerikanen worden niet meer dikker. De vetgroei is er een beetje uit. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. De ooit gedane onheilsvoorspelling dat in 2030 een derde van de Amerikaanse kinderen obees is, gaat niet uitkomen, schrijven de onderzoekers in twee artikelen in het Journal of the American Medical Association.

Van de volwassen Amerikanen is nu bijna 70 procent te dik en daarvan is ruim 35 procent obees. Aanmerkelijk meer mannen dan vrouwen zijn te dik, maar het percentage obesen is gelijk voor beide geslachten. Het obesitaspercentage nam vanaf de eeuwwisseling voor mannen nog steeds toe; onder vrouwen niet. Maar nu is de groei eruit.

Bij de kinderen zijn het afgelopen decennium alleen jongens tussen de 12 en 19 jaar nog dikker geworden. En de dikste kinderen werden dikker.

Na een stormachtige groei vanaf 1980 is nu 31,8 procent van de Amerikaanse kinderen te dik, van wie ruim de helft obees is. Verontrustend is dat de omvang die 3 procent van de allerdikste kinderen in 2000 had, inmiddels door 12,3 procent is bereikt.

Ook andere Westerse landen hebben een afvlakking van de groei van overgewicht gesignaleerd, maar deze Amerikaanse meting is het nauwkeurigst. Voor de Nederlandse overgewichtcijfers van het CBS geven mensen zelf op hoeveel ze wegen. Dat zijn onbetrouwbare metingen, want mensen hebben de neiging om zich lichter voor te doen dan ze zijn. NRC