Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Strafhof Den Haag akkoord’, Saif al-Islam in Libië berecht - ICC ontkent

Caption: RNPS IMAGES OF THE YEAR 2011 - Libyan leader Muammar Gaddafi's most prominent son, Saif al-Islam, pauses during an interview with Reuters in Tripoli March 10, 2011. REUTERS/Chris Helgren (LIBYA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST POLITICS)
Caption: RNPS IMAGES OF THE YEAR 2011 - Libyan leader Muammar Gaddafi's most prominent son, Saif al-Islam, pauses during an interview with Reuters in Tripoli March 10, 2011. REUTERS/Chris Helgren (LIBYA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST POLITICS) Saif al-Islam rust uit van een interview in een hotel in Tripoli, archiefbeeld 10 maart 2011. Foto Reuters / Chris Helgren

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is akkoord gegaan met de berechting van Saif al-Islam, de zoon van wijlen Moammar Gaddafi, in Libië. Het ICC ontkent echter hierover een beslissing te hebben genomen

De Libische minister van Justitie, Ali Khalifa Ashur, maakte het nieuws van de berechting van Gaddafi zojuist bekend. Het ICC ontkende daarna meteen bij monde van een woordvoerder enige beslissing in de zaak genomen te hebben.

Na de arrestatie van Saif in november was het de vraag of hij in Libië of in Den Haag zou worden berecht. Zowel Gaddafi als de voormalige chef van de Libische inlichtingendienst, Abdullah Al-Senussi, Senussi werden gezocht door het ICC voor misdaden tegen de menselijkheid. Beiden werden vorig jaar door Libische milities ingerekend.

Destijds liet de hoofdaanklager van het ICC Luis Moreno-Ocampo al weten dat het geen probleem zou zijn als Gaddafi in Libië berecht wordt, zolang dit maar volgens de richtlijnen van het ICC plaatsvindt. Buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad liet toen al weten dat de voorgestelde samenwerking tussen het ICC en de Libische autoriteiten waarschijnlijk gaat wringen. Roelants:

“Het Strafhof heeft een rechtssysteem waarin de maximale straf levenslang is. Libië heeft al aangegeven de doodstraf als maximale straf te hanteren. En gezien het feit dat de meerderheid van de Libische bevolking het lynchen van Moammar Gaddafi goedkeurt is het waarschijnlijk dat zijn zoon ter dood veroordeeld wordt. Het is de vraag in hoeverre dit gegeven gaat wringen. “

Volgens persbureau AP zou Libië vandaag wel schriftelijk antwoord gegeven hebben over de omstandigheden waarin Gaddafi zich bevindt. Sinds november wordt hij in afzondering vastgehouden ergens in de zuidelijke Libische woestijn door voormalige opstandelingen. Het ICC kan nog geen details bekend maken over de antwoorden van de Libische regering.