Huismus wint tuintelling

Opnieuw is de huismus veruit de meest geziene vogel tijdens de nationale tuinvogeltelling. Die werd afgelopen weekeinde voor het negende jaar op rij gehouden. Er werden volgens de voorlopige uitslag ruim 143.000 huismussen geteld, bijna twee keer zo veel als de koolmees (ruim 78.000 keer). Net als vorig jaar staan merel en pimpelmees op nummer drie en vier. De kauw klimt van plaats zeven naar vijf en de turkse tortel van acht naar zeven. De spreeuw daalde van van plaats zes naar negen.

Er zijn dit jaar bijna 700.000 vogels geteld. Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar. Oorzaak is het warme weer. „Vogels hebben niet de noodzaak om tuinen op te zoeken. Overal is nog voldoende voedsel te vinden”, zegt Harvey van Diek van SOVON Vogelonderzoek Nederland, samen met Vogelbescherming Nederland organisator van de telling. Door de milde winter zijn ook meer ijsvogels geteld, alsmede enkele tientallen tjiftjafs.

De soort met de grootste „trefkans” is de merel; die is in ruim 80 procent van alle tuinen gespot. Ook de koolmees komt in veel tuinen voor. Dat de huismus toch de grote winnaar is, komt doordat de vogel in grotere groepen tuinen aandoet.