Het aantal doden van de reeks aanslagen in Nigeria loopt op

Het dodental van een gecoördineerde aanslagenreeks van vrijdag in de Nigeriaanse stad Kano wordt door het Nigeriaanse Rode Kruis geschat op zeker 150 mensen. Maar een dokter zei gisteren dat er 178 doden zijn binnengebracht in de twee grootste ziekenhuizen van de stad. Politiebureaus, kantoren van de immigratiedienst en het plaatselijke hoofdkwartier van de binnenlandse veiligheidsdienst vormden het doelwit van de aanslagen.

De radicaal islamitische sekte Boko Haram eiste de aanslagen direct op. In de drie voorafgaande weken bracht Boko Haram al zeker 83 mensen om. Sinds de verkiezingen in april vorig jaar staat het aantal doden nu op meer dan negenhonderd.

Boko Haram probeert de voortdurende spanning tussen het overwegend christelijke zuiden en het merendeels islamitische noorden van Nigeria te vergroten. In de islamitische noordelijke provincies is de islamitische shariawetgeving van kracht. Boko Haram wil dat deze wetten en regels ook voor christenen en in het zuiden gaan gelden. AP, Reuters