Gokgeschil in Australië ondermijnt kabinet

De Australische premier Julia Gillard is haar krappe meerderheid in het Huis van Afgevaardigden het afgelopen weekeinde kwijtgeraakt. Het onafhankelijke Tasmaanse parlementslid Andrew Wilkie trok zaterdag zijn steun voor Gillards minderheidskabinet in omdat hij vindt dat de premier haar belofte niet is nagekomen om beperkingen op het gebruik van gokmachines in te voeren.

Daardoor kan Gillard in beginsel nog maar op de steun van 75 van de 150 leden in het Huis van Afgevaardigden rekenen. Sinds de laatste verkiezingen in 2010 heeft Gillard, leider van de Labor Party, slechts aan het bewind kunnen blijven dankzij de steun van één Groene parlementariër en drie onafhankelijke leden, onder wie Wilkie.

De laatste had naar zijn zeggen met Gillard afgesproken dat hij haar zou steunen in ruil voor nieuwe wetgeving. Die zou gebruikers van fruitautomaten en andere gokmachines – pokies geheten in Australië – verplichten om vooraf een maximumbedrag aan te geven dat ze bereid zijn bij het spel te verliezen. Gokverslaafden zouden daardoor tegen zichzelf in bescherming worden genomen.

Volgens Gillard kon een wet zoals Wilkie die wilde niet op een meerderheid in het parlement rekenen. In plaats daarvan maakte ze zaterdag bekend dat ze eerst in het gebied rond de hoofdstad Canberra wil experimenteren met regels, die een maximum van 250 Australische dollar (200 euro) behelzen voor de bedragen die uit geldautomaten in gokhallen kunnen worden opgenomen. Een verder gaande wet zou daardoor pas op zijn vroegst in 2016 kunnen worden ingevoerd.

Veel parlementariërs uit Gillards eigen partij slaakten een zucht van verlichting over het besluit omdat ze vreesden het aan de stok te krijgen met de machtige lobby van de gokindustrie. Volgens de bedrijfstak is het voorstel van Wilkie slechts een schijnoplossing voor het probleem van de gokverslaving. Premier Gillard betoogde dat haar voorstellen vooruitzichten bieden op werkelijke veranderingen.

Oppositieleider Tony Abbott noemde het besluit van Gillard verraderlijk. Hij vergeleek het met haar invoering van een belasting op kooldioxide vorig jaar. (AP, BBC)