Glurende buren typisch voorNederland van nu

De Zilveren Camera gaat naar Joost van den Broek. Hij toont het Nederland van nu, zegt de jury. Een land waar ongeduld en agressie de overhand krijgen

Nederland, Hengelo, 03-07-2011; Buurtbewoners willen dat een bestuurslid van pedovereniging Martijn bij hun uit de straat verdwijnt: ze protesteren bij zij huis tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind zondag in Hengelo voor het huis van een bestuurslid van pedovereniging Martijn. De actievoerders vinden dat een pedovereniging niet kan en willen dat de man verdwijnt uit de stad. pedofilie, pedosexueel, pedo, pedofiel, pedoseksueel, burgerprotest in de straat NIET VOOR PUBLIKATIE IN AD, TROUW, PAROOL, NRC EN/OF TELEGRAAF!! Foto: Joost van den Broek/de Volkskrant (c)'11 Joost van den Broek

Redacteur Media

Den Haag. De Zilveren Camera 2011, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is gisteren uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag aan Volkskrant-fotograaf Joost van den Broek (1967).

Op de winnende foto is te zien hoe een aantal buren naar binnen gluren door het raam van het huis van de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn in Hengelo. „De mensen voor en achter het hek lijken het recht in eigen hand te willen nemen”, zegt Ruud Visschedijk. Hij is voorzitter van de Zilveren Camera en directeur van het Fotomuseum in Rotterdam. „Daarmee geeft deze foto een treffend beeld van het huidige Nederland. Het staat symbool voor een multiculturele samenleving waarin ongeduld en agressie de overhand krijgen. Denk aan ambulancepersoneel dat wordt aangevallen of de doelman van AZ die door een Ajax-supporter wordt getrapt.”

Visschedijk roemt de positie die Van den Broek als fotograaf inneemt. „Joost staat met zijn camera precies tussen het publiek en de penningmeester in. Hij kiest in zijn fotografie vaker voor die indirecte benadering. Het is mooi dat je als kijker niet kan meekijken met wat de buurtbewoners zien.”

Met de foto uit Hengelo kiest de jury, die maar liefst zes uur in beraad was, dit jaar voor een beeld van een klein nieuwsonderwerp. „We hebben wel gezocht naar foto’s van de grote nieuwsonderwerpen van 2011, zoals de Arabische Lente en de financiële crisis, maar we vonden niets dat werkelijk het juiste moment wist te vangen”, aldus Visschedijk. Wel kreeg Jorge Dirkx een eerste prijs in de categorie Buitenlands Nieuws Enkel voor zijn foto van een demonstrant op het Tahrirplein in Kairo.

Van den Broek, die dit jaar vier keer was genomineerd, kwam dit jaar als de grote winnaar uit de bus. Hij won ook de eerste prijs voor zijn fotoreeks over een uitzetting van Irakezen en voor zijn foto van acteur Nasrdin Dchar die naast zijn trotse ouders poseert op de rode loper tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht. „Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen”, zei Van den Broek enigszins beduusd na de prijsuitreiking. „Ik was ervan overtuigd dat de Zilveren Camera naar Koen van Weel zou gaan” ANP-fotograaf Van Weel werd genomineerd in de categorie Binnenlands Nieuws Enkel voor zijn foto van een huilende Mauro. „Dat beeld is veel directer én een groot nieuwsmoment, daar gaat men toch eerder voor”, aldus Van den Broek.

Van Weel, die dit jaar vijf keer was genomineerd, won dit jaar wel de eerste prijs in de categorie Sport Enkel voor zijn foto van de gewonde wielrenner Laurens ten Dam die tijdens de afdaling op 16 juli van de Col d’Agnes in de Tour de France zwaar ten val kwam. Ook won hij de eerste prijs in de categorie Sport Serie voor zijn fotoserie van de Tour de France.

De winnende foto is dit jaar gekozen uit bijna 10.000 inzendingen en is, samen met de andere genomineerde foto’s, tot en met 26 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag.

    • Rosan Hollak